Udsigt til stor borgerlig sejr i Norge

Nordmændene står til at få en ny regering, viser tidlige prognoser fra valget i Norge.

Det tyder derfor stærkt på, at Norges næste statsminister hedder Erna Solberg. Her ses hun under en tv-debat med statsminister Jens Stoltenberg. Fold sammen
Læs mere
Foto: NTB SCANPIX
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

NORGE: De borgerlige partier i Norge står til at overtage regeringsmagten, viser den første exit poll fra norsk TV 2.

Den viser klart flertal til den borgerlige koalition, som består af partierne Høyre, Kristelig Folkeparti, Venstre og Fremskrittspartiet. De fire partier får ifølge prognosen 96 mandater, og det tyder derfor stærkt på, at Norges næste statsminister hedder Erna Solberg.

Den regerende røde koalitionsregering står ifølge samme måling til at få 73 mandater. Norges regerende statsminister, socialdemokraten Jens Stoltenberg, kan dog trøste sig med, at Arbeiderpartiet fortsat er det største parti i Stortinget, hvor det står til at komme ind med opbakning fra 30 procent af vælgerne, hvilket ifølge de nuværende prognoser vil sikre partiet 54 pladser.

Erna Solbergs parti, Høyra, følger efter og bliver næststørste parti med 47 mandater, hvis tallene holder.

Meningsmålinger har gennem længere tid spået Erna Solberg statsministerposten. Hun har tidligere ministererfaring fra Kjell Magne Bondeviks sidste regering, hvor hun var kommune- og regionsminister i årene 2001 til 2005. Hun har været leder af partiet Høyra siden 2004 og har siddet i Stortinget siden 1989. Hvis hun som ventet bliver ny norsk statsminister, så er det første gang i 23 år, Høyra erobrer den titel.

Nordmændene har kunnet stemme både søndag og mandag i 428 kommuner, og det har 73,6 procent af vælgerne ifølge TV 2 Norge benyttet sig af.