Udsigt til årtiers vulkanisme

Ekspert i islandsk vulkanisme vurderer, at der kan komme mange flere og mere voldsomme udbrud fra Islands mange vulkaner i de kommende årtier.

Europæiske flyrejsende risikerer aflyste fly i hobevis i årtier fremover, hvis man skal tro en førende vulkanolog fra University of Edinburgh i Skotland.

- Det ser ud som om, at vulkanaktiviteten i Island følger en cyklus på cirka 50 til 80 år. Stigningen i aktiviteten i de seneste ti år antyder, at vi måske er på vej ind i en mere aktiv fase med flere udbrud, siger vulkanologen Thorvaldur Thordarson til det videnskabelige tidsskrift New Scientist.

Forskere lænker således forøget seismisk aktivitet i Island sammen med flere vulkanudbrud. F.eks. blev hovedstaden Reykjavik i maj 2008 rystet af et jordskælv med en usædvanlig høj richterstyrke på 6,1.

Forskningsresultater, der er etableret på basis af data om lavaaflejringer, iskerner og historiske optegnelser, giver ret klar indikation i retning af, at den islandske vulkanisme kører i cykler. Og disse cykler ser ud til at høre snævert sammen med seismisk aktivitet, altså jordskælv, der
udløser spændinger i Islands mange forkastningszoner.

Cyklerne kan tilmed være forbundet med pulser af magma, altså smeltede bjergarter, der presser sig på fra Jordens indre, og de kan udløses af gletsjerafsmeltning og geotermisk aktivitet.

Forskernes datasæt viser bl.a., at omkring Islands største gletsjer Vatnajökull er der mellem 6 og 11 vulkanudbrud i aktive perioder, der typisk har en længde på 40 år. De afløses så af mere passive 40-årige perioder, der maksimalt byder på tre udbrud.

Vatnajökull rummer bl.a. den særdeles aktive vulkan Grimsvötn, der senest var i udbrud i november 2004 og ved den lejlighed faktisk skabte mindre gener for europæisk flytrafik.

I den aktive fase er de enkelte udbrud tilmed ofte af en større styrke.

Det samme mønster ser også ud til at gøre sig gældende i andre regioner af Island, f.eks. omkring Eyjafjallajökull, der aktuelt er i udbrud.
Den sidste halvdel af det 20.århundrede var historisk set ikke præget af høj vulkanaktivitet i Island.

Thordarson mener, at Island nu er på vej ind i sin næste aktive fase med flere og voldsommere udbrud, og at vulkanaktiviteten vil kulminere mellem 2030 og 2040.