»Udover hendes gode bryster, hvordan er hun så?«

17 kvindelige, franske eksministre bebuder nultolerance over for sexisme og gramseri, efter at to ledende politikere er blevet afsløret i overgreb. De vil ikke finde sig i hverken overgreb eller kommentarer som denne, der faldt til en politiker under en debat om voldtægt i metroen: »Det ville aldrig være sket for dig.«

En række kendte, franske, kvindelige politikere – heriblandt de ti ovenover – er gået til kamp mod sexisme. Fold sammen
Læs mere

BARCELONA: Denis Baupin var frygtet af kvinderne i det grønne parti EELVs parlamentsgruppe.

Hans sjofle bemærkninger og forslag om sex var hverdagskost, og ofte satte det ledende partimedlem desuden handling bag ordene, når han passede kolleger og assistenter op og begyndte at gramse på dem.

Alle i partiet kendte tilsyneladende til overgrebene, men ingen gjorde noget for at stoppe dem. Ikke før otte af Baupins ofre, heraf fire med navns nævnelse, i sidste uge stod frem i medierne.

Kort efter måtte den 53-årige politiker forlade posten som viceformand i Nationalforsamlingen. Desuden venter et retsligt efterspil for Baupin, der på sin side har lagt sag an for ærekrænkelse.

Her kunne debatten om sexisme og chikane i fransk politik – som det er sket før – være endt, mens repræsentanter for de øvrige partier bedyrede, at den slags uhyrligheder skam kun finder sted i og omkring de grønnes lumre gruppeværelse.

Men ikke denne gang.

Minister trak i trussen

Hvis nogen skulle være i tvivl om problemets udbredelse, blev den socialistiske finansminister, Michel Sapin, et par dage senere nødt til at indrømme, at han under sidste års Davos-møde havde set sit snit til at trække en kvindelig journalist i trussekanten, da hun bøjede sig ned for at samle en kuglepen op.

Og nu må det simpelthen høre op, kræver 17 kvindelige politikere fra såvel højre- som venstrefløjen, der alle har en fortid som ministre, i en fælles kronik offentliggjort i søndagsavisen Le Journal du Dimanche.

Under overskriften »Slut med straffriheden« forlanger de kvindelige toppolitikere, at deres mandlige kolleger gør op med en »svøbe«, som »eksisterer i samtlige partier og på alle magtniveauer«. Samtidig blæser de til modangreb med en advarsel om, at »enhver sexistisk bemærkning, upassende gestus eller opførsel fremover systematisk vil blive anmeldt«.

Sexisme og hykleri

Blandt medunderskriverne er chefen for Den Internationale Valutafond, Christine Lagarde, og Nathalie Kosciusko-Morizet, hendes partikammerat og de borgerlige Les Republicains stærke kvinde i Paris-regionen.

Fra venstrefløjen har ikke færre end fire tidligere medlemmer af de seneste års socialistiske regeringer skrevet under, heriblandt den grønne Cécile Duflot.

Duflot lægger desuden krop – nærmere bestemt bryster – til et af de selvoplevede eksempler på chikane, som opregnes i kronikken.

Den efterfølgende debat i de sociale medier viser, at de mandlige politikeres forhold deres kvindelige kolleger er helt i tråd med i hvert fald dele af befolkningen:

»Duflot??? Dem, som chikanerer hende, må være svagtseende eller også har de ikke fået sex i årtier,« skriver en Twitter-bruger.

Andre spørger, mere relevant, hvorfor ingen sagde stop i forbindelse med sagen om den tidligere IMF-chef Dominique Strauss-Kahns overgreb på en stuepige i New York for fem år siden:

»I har tiet i årevis, Mesdames. Hvorfor opfører I jer pludselig som forskrækkede jomfruer. Hvor hyklerisk!«

Uddrag fra kronikken »Slut med straf­friheden«, som blev offentliggjort i søndagsavisen Le Journal du Dimanche. Den er skrevet af 17 kvindelige franske politikere fra både højre- og venstrefløjen, der alle har en fortid som ministre:

»Udover hendes gode bryster, hvordan er hun så?«

Vi er gået ind i politik af forskellige grunde og forsvarer hver vores ideer, men vi er enige om, at sexisme ikke skal have nogen plads i vores samfund. Denne svøbe findes langt fra kun i vores verden, men politikere bør opføre sig eksemplarisk. (...)

Efter affæren omkring Dominique Strauss-Kahn og de politiske journalisters kronik »Væk med grabberne« har vi den forløbne uge oplevet fire kvindelige politikere anklage Denis Baupin for sexchikane og aggression. Det er et problem, som eksisterer i samtlige partier og på alle magtniveauer. Når vi griber pennen, er det for at sige, at nu – denne gang – er det nok, omertà og tavshedens lov gælder ikke længere.

Vi har alle været ministre. Vi er eller har været folkevalgte. Og som alle kvinder, der kommer ind i et mandsdomineret miljø, har vi måttet lide under og kæmpe mod sexisme. (...)

Det er ikke i orden, når man i forbindelse med en kvindelig politiker spørger: »Udover hendes gode bryster, hvordan er hun så?«. Eller med en sjofel mine at sige: »Din nederdel er for lang, den skal lægges op.« Eller at spørge: »Bruger du G-streng?«. Det er ikke i orden at sige til en kvinde under en debat om voldtægt i metroen: »Det ville aldrig være sket for dig.«

Det er ikke i orden at lægge hånden på låret af en kvinde eller at omfavne hende uden samtykke. Når en kvinde siger nej, betyder det nej. Det skal accepteres uden at insistere eller udøve repressalier.

Det, som vi fortæller her, har nogle af os eller vores kolleger selv oplevet. Men det væsentlige er, at den slags sker for kvinder hver dag – i den kollektive transport, på gaden, i virksomhederne og på universiteterne. Og nu er det nok. Straffriheden er slut. Vi tier ikke stille længere. Fremover vil enhver sexistisk bemærkning, upassende gestus eller opførsel fremover systematisk blive anmeldt.«

»Vi opfordrer alle ofre for sexchikane og aggressioner til at råbe op og lægge sag an. Vi forlanger, at vores partier og politiske grupperinger undersøger, om sådanne handlinger har fundet sted. Og at de, hvis det er tilfældet, hjælper ofrene med at få sandheden frem.(...)

Forfattere:
LR/UMP (borgerlige): Christine Lagarde, Nathalie Kosciusko-Morizet, Valérie Pécresse og Roselyne Bachelot.

PS (socialister): Elisabeth Guigou, Aurélie Filippetti, Marylise Lebranchu, Fleur Pellerin, Yvette Roudy og Catherine Trautmann.

EELV (grønne): Cécile Duflot og Dominique Voynet.

Øvrige: Michelle Demessine, Chantal, Jouanno, Corinne Lepage, Monique Pelletier og Rama Yade.

Læs hele kronikken her.