Udlandet ser et mindre stabilt Sverige

Det er især udsigten til en regering uden et solidt flertal og fremgangen til Sverigedemokraterna, som ingen vil lege med, man hæfter sig ved i udlandet. Det markante borgerlige valgnederlag i Sverige trækker også overskrifter.

Sverigedemokraterna har sat mangen et sind i kog, men har samtidig høstet rekordmange stemmer ved det svenske valg. De er dog fortsat isoleret i svensk politik og udskældt blandt de mange svenskere, som ikke har sat deres kryds ved partiet. På billedet ses angiveligt en del af disse forud for valget under en demonstration mod Sverigesdemokraterna, som nu er Sveriges tredjestørste. Et forhold som sammen med det borgerlige nederlag har skabt overskrifter blandt udenlandske medier. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BRUXELLES: De skandinaviske lande er indbegrebet af politisk stabilitet i resten af Europa, og et Sverige, der vil få en regering uden et solidt flertal bag sig, er derfor den store historie i det svenske valg, set med udlandets briller. Fremgangen til Sverigedemokraterna, som ingen vil lege med, og det markante borgerlige valgnederlag trækker også overskrifter.

I Tyskland hæfter såvel de toneangivende aviser Die Welt og Süddeutsche Zeitung som magasinet Der Spiegel sig ved det store borgerlige valgnederlag, og den ustabile politiske situation, der ser ud til at blive konsekvensen. Sveriges afgående konservative statsminister, Fredrik Reinfeldt, har gennem otte år været en nær allieret med den konservative tyske kansler, Angela Merkel. Reinfeldt er valgets store taber, konstaterer de tyske medier, men reelt har alle tabt undtagen det højrepopulistiske parti Sverigedemokraterna, der med 12,9 procent af stemmerne nu er Sveriges tredjestørste parti.

»Ved dette valg er der med én undtagelse egentlig kun tabere,« citerer Die Welt den konservative svenske europaparlamentariker Gunnar Högmark for.

Den tyske erhvervsavis Handelsblatt taler om »chok i Sverige« som følge af fremgangen til Sverigedemokraterna og den svære situation, som den forventede nye socialdemokratiske statsminster, Stefan Löfven, kan komme i med en mindretalsregering.

Det svenske »chokvalg« kommer samtidig med, at det eurokritiske tyske parti Alternative für Deutschland (AfD) søndag oplevede lignende fremgang ved to delstatsvalg. Men bortset fra at AfD også er et protestparti, der løber med klassiske borgerlige stemmer, er der ingen sammenligning, ifølge de tyske medier. Sverigedemokraterna betegnes konsekvent af de tyske medier som »fremmedfjendsk«.

Holdes uden for indflydelse

De store franske aviser Le Monde og Le Figaro betegner Sverigedemokraterna som »højreekstremt« og hæfter sig ellers ved, at Löfven kan blive statsminister trods et valgresultatet, der er historisk dårligt for en socialdemokratisk statsminister.

Le Figaro sammenligner i øvrigt Sverigedemokraternas udvikling med Front Nationale i Frankrig, der også oplever stor vælgertilslutning på en meget indvandrerkritisk linje, men bliver holdt uden for indflydelse af de øvrige partier.

Den britiske avis Financial Times retter også sit fokus på det politisk mere ustabile Sverige, og hvilken økonomisk betydning det kan få.

»Det er en ny situation i Sverige, et nyt fænomen. Jeg er ikke så sikker på, at de politiske partier er forberedt på det. Men vi bør ikke overdrive: det er ikke en katastrofe, Sverige er stadig et AAA-land,« siger Knut Hallberg, økonom i Swedbank, til den britiske finansavis med henvisning til, at Sverige stadig er et af de få lande i verden med den fornemste AAA-rating.

Den italienske avis La Repubblica lægger vægt på det »knusende« nederlag til Reinfeldt, der har fulgt Tyskland og kansler Merkels sparekurs til punkt og prikke – en kurs som den italienske premierminister Matteo Renzi kæmper hårdt for at få ændret i EU. La Repubblica hæfter sig desuden ved, at det ikke lykkedes Feministiskt Initiativ at komme over spærregrænsen.