Udlandet bemærker danske avisers genoptryk af Charlie Hebdo-tegninger

Nyheden om, at flere danske aviser har valgt at genoptrykke nogle af Charlie Hebdos provokerende tegninger, bliver taget op af flere udenlandske medier.

Berlingskes opslag dagen efter massakren i Paris. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Danske avisers genoptryk af satiremagasinet Charlie Hebdos kontroversielle tegninger bliver noteret i forskellige udenlandske medier. Det samme gør den øgede sikkerhed omkring JP/Politikens Hus.

Britiske BBC skriver, at Berlingske har »genoptrykt et galleri med kontroversielle tegninger fra det franske, satiriske magasin Charlie Hebdo« og citerer ansvarshavende chefredaktør Lisbeth Knudsen for forklaringen om, at det ikke er en provokation, men »en dokumentation af, hvilken slags magasin, der er blevet ramt af dette frygtelige angreb«.

BBC har også interviewet den danske tegner Kurt Westergaard, der var udsat for et attentat, efter at have tegnet en af de Muhammed-tegninger, der blev bragt i Jyllands-Posten i 2005. Danskeren fortæller det britiske medie, at det eneste svar på terrorangrebet må være at genoptrykke tegningerne.

Også nyhedsbureauet Reuters bemærker genoptrykningen af de provokerende tegninger, som også Politiken, Information, BT og Ekstra Bladet har bragt i torsdagens aviser.

Reuters pointerer desuden, at stort set ingen amerikanske medier har valgt at gengive Charlie Hebdos tegninger af profeten Muhammed i dækningen af terrorangrebet, der onsdag kostede 12 personer livet i Paris.

Hjemmesider som Daily Beast og Slate har publiceret nogle af tegningerne, men store amerikanske mediehuse som The New York Times, Wall Street Journal og AP har ikke.

»Efter nøje overvejelser, besluttede New York Times’ redaktører, at det ville give læserne tilstrækkeligt med oplysninger til at forstå historien, hvis man blot beskrev tegningerne,« skriver talsmand Danielle Rhoades Ha i en mail til Reuters.

På Philadelphia Inquirer fortæller redaktør Bill Marimow til Reuters:

»Vi vil under ingen omstændigheder bringe tegningerne. Idéen om umotiverede fornærmelser mod millioner af muslimer frem for at beskrive tegningerne med ord, ligger ikke nær.«

Den britiske avis The Independent bringer også en artikel om de danske avisers genoptryk af Charlie Hebdos tegninger. De citerer Weekendavisens udlandsredaktør, Ole Nyeng, for at sige, at »det er meget foruroligende for os alle«.

»Vi skal måske være endnu mere stædige i forsvaret af pressefriheden,« siger Ole Nyeng ifølge The Independent.