Udlændingestrid truer med at afspore tyske regeringsforhandlinger

Udlændingepolitik, familiesammenføringer og miljøbeskyttelse. Tysklands langstrakte koalitionsforhandlinger dækker over stor uenighed og mistillid mellem de kommende regeringspartier.

Mere end en måned efter det tyske valg er stemningen anspændt mellem de fire partier, der i øjeblikket forhandler om et regeringsgrundlag. FDP-formand Christian Lindner (billedet) har bidraget til striden med et hårdt angreb på De Grønnes flygtningepolitik. Fold sammen
Læs mere
Foto: OMER MESSINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Egentlig skulle det være så nemt.

Efter det tyske valg i september, hvor vælgerne i særlig grad straffede socialdemokraterne (SPD), er Angela Merkel kommet på en særdeles vanskelig opgave med at nå frem til et fælles regeringsgrundlag, der kan tilfredsstille både de Grønne, det liberale FDP og CSU, der er Bayerns konservartive søsterparti til Angela Merkels CDU.

Modsatrettede erklæringer og mangel på konkret politisk indhold ligner efterhånden den gængse model i de tyske regeringsforhandlinger, der har vist sig at være langt sejere end antaget. Mere end en måned efter valget knirker det nemlig gevaldigt i forholdet mellem de Grønne og de to borgerlige partier CSU og FDP, der traditionelt ligger langt fra hinanden på en række afgørende punkter.

»Stemningen er anspændt. Hvis det bliver tonelejet for de kommende fire år, må vi indstille os på meget. Det kan blive en hurtig og heftig afslutning på dette eksperiment,« skriver Spiegel-journalisten Severin Weiland i en kommentar til de aktuelle meningsforskelle.

Besk stikpille

Ganske vist blev de fire fremtidige regeringspartier sent torsdag enige om de generelle retninger i tysk landbrugspolitik. Færre sprøjtemidler og bedre forhold for dyrene, lød det generelle kompromis, som imidlertid ikke indeholdt konkrete bud på finansieringen af forbedrede miljøstandarder i tysk landbrug. Det afholdt imidlertid ikke CSU fra at præsentere kompromiset som en sejr for tyske bønder, mens de Grønne fremlagde forhandlingerne som en sejr for miljøet.

Landbrugspolitik er dog et af de mindre ømme stridspunkter. For når det gælder spørgsmålet om den tyske udlændingepolitik, der senest efter flygtningekrisen er blevet et brandvarmt tema i forbundsrepublikken, er regeringspartierne partier stærkt uenige.

Mens CSU har ført valgkamp på en strammere udlændingepolitik, herunder kravet om en øvre grænse for antallet af asylansøgere, vil FDP begrænse asylansøgere og subsidiært beskyttedes ret til familiesammenføring i Tyskland. Anderledes ser det ud hos de Grønne, hvor retten til at søge asyl er indiskutabel.

Og det har ikke hjulpet på samarbejdsklimaet, at den liberale partiformand Christian Lindner tidligere på ugen sendte en besk stikpille i retning af den kommende regeringspartner i de Grønne, som han anklager for indirekte at støtte højrepartiet Alternative für Deutschlands dagsorden.

»De Grønnes synspunkter har ikke flertal i befolkningen, og de vil få AfD til at vokse«, udtalte Lindner onsdag til tabloidavisen BILD.

Det fik øjeblikkeligt den grønne partiformand Simone Peter til at skyde med skarpt efter Lindner, som hun beskyldte for at forfalde til »populistiske platheder«.

Heller ikke Sven Lehmann, der er formand for de Grønne i delstaten Nordrhein-Westfalen, har meget tilovers for den liberale partiformands bredside.

»FDP har tilsyneladende hverken stor lyst til at være med i en Jamaica-koalition (en regering bestående af CDU/CSU, FDP og de Grønne, red.) eller til at udøve politisk indflydelse. Til gengæld er de friske på egotrips i medierne,« lød meldingen fra Lehmann på twitter.

Styrket Merkel

Dermed ligner de to partier i højere grad politiske modstandere end kommende regeringspartnere.
Uenighederne har fået politiske kommentatorer i Tyskland til at pege på Merkels afhængighed af to små partier som en svækkelse af kansleren. Den vurdering bliver imidlertid afvist af Ulrich Speck, der er medlem af tænketanken Transatlanctic Academy i Washington.

»Det er alt sammen spekulation, og man kan let udvikle den modsatte tese: Merkel er styrket og kan udfolde sig friere end nogensinde før«, skriver Speck i en kommentar for Neue Zürcher Zeitung og peger på, at det socialdemokratiske valgnederlag kan blive en fordel for Merkels manøvrerum.

»En stor koalitionspartner er ikke ubetinget mere bekvem end to små partnere, der isoleret set befinder sig i en svagere position, og som man med en smule inspiration fra Machiavelli kan spille ud mod hinanden.«

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland.