Udenrigsministeriet sender hold til Nepal

Det danske bidrag til nødhjælpsarbejdet efter jordskælvet i Nepal kan meget vel komme til at stige i de kommende dage. Et dansk hold sendes af sted for at undersøge behovet.

Foto: NAVESH CHITRAKAR. Et voldsomt jordskælv har forårsaget massive ødelæggelser i Nepal. Flere end 1.500 frygtes omkommet som følge af skælvene, der ramte særlig hårdt i hovedstaden Katmandu.
Læs mere
Fold sammen

NEPAL: Et hold bestående af tre medarbejdere fra Udenrigsministeriet og Beredskabsstyrelsen rejser søndag til Nepal for at tage bestik af situationen i landet efter det ødelæggende jordskælv.

»Vi følger udviklingen nøje og er klar til at tage imod anmodninger om hjælp, både fra FN og fra lokale myndigheder i Nepal,« siger vagthavnende assistent Martin Hjernø fra Beredskabsstyrelsen.

Udenrigsministeriet har foreløbig åbnet en pulje på fem millioner kroner, som danske nødhjælpsorganisationer kan bruge til hjælpearbejde i Nepal. Udviklingsminister Mogens Jensen (S) vil ikke afvise, at Danmark vil øge bidraget, hvis der er behov for det.

»Vores folk arbejder på højtryk på stedet, blandt andet med nødhjælpsorganisationer og sammen med FN for, for at skabe et overblik over behovet. Når de er klar, vil vi blive forelagt en indstilling, og så vurderes det, om vi skal afsætte flere puljemidler,« forklarer Mogens Jensen, der påpeger, at Danmark også bidrager til hjælpearbejdet via FNs nødhjælpsfond.

Flere af nødhjælpsorganisationerne har også reageret hurtigt på katastrofen, som foreløbig har kostet knap 1.800 mennesker livet.

Folkekirkens Nødhjælp har frigjort to millioner kroner, oplyser organisationens pressechef, mens Red Barnet omgående sender 750.000 kroner til Nepal. Der vil dog blive brug for mere hjælp, understreger vicegeneralsekretær Jonas Keiding Lindholm.

»Vores folk arbejder med den akutte hjælp i ruinerne, på gader og stræder lige nu. I de kommende dage bliver det også en kæmpe opgave - udover helt basalt at give folk tag over hovedet, mad og rent drikkevand - at støtte de overfyldte hospitaler. I takt med at vi kommer frem til endnu flere berørte børn og voksne, vil behovet for medicin, udstyr og hospitalskapacitet stige,« siger han i en pressemeddelelse.

I alt 700 medarbejdere fra Red Barnet er på plads i Nepal, hvor de bistår de kvæstede og hjemløse ofre efter jordskælvet.