Udenrigsministeren skal besøge Israel og Selvstyret

Udenrigsminister Martin Lidegaard rejser til Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre i begyndelsen af november 2014. Besøget skal også omfatte Gaza

Udenrigsminister Martin Lidegaard  rejser i begyndelsen af november 2014 til Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre på et tre dage langt officielt besøg. Fold sammen
Læs mere
Foto: Thomas Lekfeldt
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Det besøg, der aldrig blev til noget under tidligere udenrigsminister Villy Søvndal, er nu på plads.

Udenrigsminister Martin Lidegaard  rejser i begyndelsen af november 2014 til Israel og Det Palæstinensiske Selvstyre på et tre dage langt officielt besøg.

»Jeg skal møde de interessante på begge sider,« siger Martin Lidegaard til Berlingske.

Udenrigsministeren har planlagt møder i Jerusalem, Ramallah og i Gaza, men kommer, ifølge Martin Lidegaard ikke til at omfatte dansk anerkendelse af Palæstina som selvstændig stat.

»Men jeg glæder mig meget til at anerkende en palæstinensisk stat i fremtiden,« siger Martin Lidegaard.

I modsætning til Sveriges regering, der har erklæret at man vil anerkende Palæstina som stat, mener den danske udenrigsminister, at det bør ske gennem EU.

»I øjeblikket kontrollerer Israel en høj procentdel af Vestbredden med militær og bosættelser. Derfor virker det urealistisk at erklære en stat nu. Jeg vil hellere arbejde for et fælles EU standpunkt og på den måde også lægge fælles EU pres på Israel,« siger han.

Besøget kommer på et vigtigt tidspunkt, hvor Israel og palæstinenserne skal forsøge at genoptage fredsforhandlingerne igen efter krigen i Gaza og oprettelsen af en palæstinensisk samlingsregering.

For nylig vakte Martin Lidegaard Israels skuffelse, da han i et interview talte om en fremtidig mulighed for EU sanktioner mod Israel, hvis ikke Israel stopper byggeriet af bosættelser på Vestbredden.

De seneste år har båret præg af en til tider anspændt tone mellem Israel og Danmark.

I november 2013 aflyste Villy Søvndal et besøg i Israel og Selvstyret på grund af orlov. Tiden forud for det planlagte besøg var præget af en meget dårlig stemning mellem Israel og Danmark, fordi de to parter i en længere periode ikke kunne enes om at finde en dato for det officielle besøg. Diplomatiske kilder i Jerusalem udtalte dengang til Berlingske, at den manglende vilje til at finde en besøgstid for Søvndal skyldtes »udenrigsministerens personlighed og syn på situationen i regionen og mellem israelere og palæstinensere«

Israels premierminister Benjamin Netanyahu modtog besøg fra en række europæiske udenrigsministre i den periode Danmark forsøgte at få grønt lys til et officielt besøg for Villy Søvndal.

I februar 2014 måtte formand for Folketinget, Mogens Lykketoft aflyse sit planlagte besøg til Gaza, fordi Israel ikke ville lade ham rejse ind. Mogens Lykketoft havde ikke planlagt officielle møder med israelske repræsentanter under sit ophold i Jerusalem, som han kaldte en “studietur”

Det skabte vrede hos Israel, der svarede igen med ikke at muliggøre indrejse til Gaza via Israel.