Udenrigsminister besøger Assange

Efter et år på Ecuadors ambassade i London får WikiLeaks-stifter Julian Assange besøg af landets udenrigsminister, Ricardo Patino.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

STORBRITANNIEN: Ecuadors udenrigsminister vil aflægge et besøg hos den kontroversielle WikiLeaks-stifter, Julian Assange, der siden sidste sommer har siddet frivilligt indespærret på Ecuadors ambassade i London.

»Søndag 16. juni besøger udenrigsminister Ricardo Patino London med henblik på at mødes med Julian Assange på Ecuadors ambassade præcis et år efter at Assange søgte politisk asyl,« siger en talsmand for den venstreorienterede ecuadorianske regering.

I forbindelse med sit besøg i London har Ricardo Patino tilbudt at mødes med sin britiske kollega, William Hague, for at diskutere Assanges fremtid. Det skriver The Guardian.

Hvis Julian Assange forlader ambassaden, vil han blive anholdt af britisk politi og udleveret til Sverige, hvor han er mistænkt for seksuelle overgreb mod to kvinder. Assange frygter, at Sverige vil udlevere ham videre til USA, hvor han gennem WikiLeaks har afsløret hundredtusindvis af fortrolige militær- og diplomatdokumenter.

Det har tidligere været tænkt i kreative løsninger og forslag til, hvordan Assange kan forlade Storbritannien uden at blive anholdt, når han træder ud af ambassaden. Hvis Assange tildeles ecuadoriansk statsborgerskab og bliver ansat af ambassaden, vil han få diplomatisk immunitet og efterfølgende være beskyttet mod anholdelse.

En anden mulighed er, at man udnævner Assange til Ecuadors FN-repræsentant. Det vil give ham immunitet på rejser til og fra FN-møder.