Udenlandsk støtte holder Egypten flydende

Hvede fra Rusland og pengestrøm fra de rige lande ved Den Persiske Golf er afgørende for Egypten, der er forarmet efter de seneste to års omvæltninger.

Militærtanks i Cairo krydser Nilen, engang Egyptens vigtigste indtægtskilde. Fold sammen
Læs mere
Foto: YAHYA ARHAB
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

EGYPTEN: Nilen var engang Egyptens økonomiske livsnerve, og skønt den endnu spiller en afgørende rolle, må Nilens gaver nu suppleres med massiv hjælp fra udlandet.

Efter de politiske omvæltninger, senest med militærets afsættelse af præsident Morsi, står Egypten nu i en situation, hvor landets 84 millioner indbyggere er både økonomisk og fødevaremæssigt afhængige af omverdenens velvilje.

På økonomisiden har uroen, siden præsident Mubarak blev styrtet i foråret 2011, skræmt udenlandske investorer væk, mens de voldelige sammenstød på gader og pladser har lagt turistindustrien i ruiner. Landets valutareserver er flydt samme vej som Nilen - ud i det store hav.

Den Internationale Valutafond, IMF, har længe stået og trippet i kulissen for at komme ind og få styr på den egyptiske økonomi med de krav, der følger deraf, men ifølge den kommende minister for planlægning og internationalt samarbejde, Ashraf El-Arabi, bliver det slet ikke nødvendigt.

Den nye minister siger til Reuters, at de 12 milliarder dollar, som de rige olienationer ved Den Persiske Golf - Saudi-Arabien, Emiraterne og Kuwait - har netop lovet det nye egyptiske styre i de kommende måneder, er nok til at holde IMF fra døren.

»Den arabiske støtte vil sætte Egypten i stand til at komme gennem overgangsperioden på en god måde,« siger El-Arabi.

Rusland, hvis præsident Putin for få dage siden advarede imod, at Egypten risikerer at ende i borgerkrig, overvejer ifølge Reuters nu, hvordan egypterne skal hjælpes gennem den fødevarekrise, som til FNs bekymring blandt andet betyder stærkt formindskede kornlagre.

»Vi bliver nødt til at diskutere spørgsmål om humanitær hjælp til Egypten med verdenssamfundet,« lyder det nu ifølge Reuters fra den russiske vicelandbrugsminister, Ilja Shestako.

En kilde i den nye egyptiske regering understreger over for Reuters, at der også er politik i hvedeleverancerne.

»Den tidligere regering prøvede før masseprotesterne og de begivenheder, der fulgte efter, at få en eller anden form for hvedehjælp fra Rusland, men det blev afslået. Nu er situationen ændret. Det er i høj grad en politisk manifestation,« siger kilden.