Udbredt kritik af eksklusiv snakkeklub

Kongelige, erhvervsfyrster, mediebaroner og politikere deltager i den hemmelighedsfulde Bilderberg-gruppes årlige møde nær Barcelona. Det er guf for konspirationsteoretikere, mens lokale og politifolk kritiserer det enorme sikkerhedsopbud.

Protester i Sitges i nærheden af Barcelona. Badebyen huser årets Bilderberg-møde. Fold sammen
Læs mere
Foto: Albert Gea
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Sitges er i undtagelsestilstand i disse dage. I bjergene omkring den catalanske badeby patruljerer civilgardister på offroaders. Langs kysten fræser kanonbåde fra samme korps frem og tilbage. Helikoptere overvåger fra luften, og nede på jorden har 350 betjente fra det catalanske selvstyrepoliti lagt en jernring om det mondæne Hotel Dolce.

Målet for det enorme sikkerhedsopbud er ca. 100 af den vestlige verdens mest magtfulde mænd og kvinder, der siden torsdag har diskuteret klodens presserende problemer på Bilderberg-gruppens årlige møde. Nogle er medlemmer. Andre er med på invitation. Men for samtlige gælder, at alt, hvad der sker på mødet, er tophemmeligt.

Sådan har det været, siden gruppen blev dannet i 1956. Formålet var at styrke båndene mellem Europa og USA i kampen mod kommunismen, og hemmelighedskræmmeriet handlede blot om at kunne tale lige ud af posen uden bagefter at skulle stå til regnskab i medierne.

Konspirationer og frås

Men er det nu også rigtigt? Handler det ikke snarere om, at gruppen udgør en slags international skyggeregering, der tager vidtrækkende beslutninger uden nogen form for demokratisk kontrol?

Det har konspirationsteoretikere argumenteret for i årevis, og den aktuelle gældskrise i Europa har kun øget mistanken mod denne weekends Bilderberg-møde, der da også har samlet nogle hundrede aktivister i Sitges.

At krisen har været et hovedpunkt på mødet, der slutter søndag, er der næppe tvivl om. I hvert tilfælde skriver flere spanske medier, at premierminister José Luis Rodríguez Zapatero brugte sin taletid fredag til at forsikre om Spaniens økonomiske sundhed trods de seneste ugers pres fra finansmarkederne.

Men selv hvis gruppen skulle have agt, har den kun i begrænset omfang magt, påpeger kommentatorer. Dels er de fleste medlemmer gamle og »eks«. Dels kommer ingen af dem fra Kina, Rusland, Indien og Brasilien eller andre centrale lande i den nye økonomiske verdensorden.

Anderledes jordnær er kritikken fra de lokale i Sitges, der gennem de seneste dage har måttet leve i belejringstilstand. De klager over begrænsninger i deres bevægelsesfrihed og undrer sig over, at der bruges så mange offentlige ressourcer på at sikre et privat møde.

På den anden side af hegnet kunne man ikke mere enig. Faglige repræsentanter for politiet kritiserer beredskabet som »urimeligt frås« i en situation, hvor regeringen netop har skåret i de offentlige ansatte løn.

Måske Bilderberg-gruppen overvejer en videokonference til næste år?