Uanset om det bliver ja eller nej: I Bruxelles frygtes alle udfald

Resultatet af italienernes folkeafstemning om en forfatningsreform vil give panderynken i EU - både ved et ja og ved et nej.

Matteo Renzi forlader et møde med EUs regeringschefer i Bruxelles. Foto: Emmanuel Dunand Fold sammen
Læs mere
Foto: EMMANUEL DUNAND
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Uanset om italienerne søndag stemmer ja eller nej til premierminister Matteo Renzis forslag til at ændre forfatningen, vil de kommende måneders udvikling i italiensk politik blive fulgt med en vis bekymring i såvel Bruxelles som en del andre hovedstæder i EU.

Et nej ved folkeafstemningen kan kaste Italien ud i en uforudsigelig politisk krise og forværre landets allerede alvorlige bankkrise, mens et ja kan gøre landets største parti skræmmende magtfuldt med et garanteret flertal i det italienske parlamentet.

På kort sigt er et nej det udfald, som frygtes mest, fordi det vil skabe usikkerhed med det samme. Vil Renzi gå af som premierminister, som han har sagt? Og vil det udløse nyvalg eller føre til en midlertidig teknokratregering? Eller vil en stækket Renzi forsøge at holde fast i magten, mens stærke kræfter vil kræve, at han trækker sig?

Det er alle scenarier, der på et tidspunkt, hvor landets regering kæmper for at finde en løsning på alvorlige problemer med landets banksektor, giver rynkede bryn mange steder i Europa.

Et nej vil desuden blive set som en sejr for den tidligere komiker Beppe Grillos protestbevægelse, M5S. Beppe Grillo opfordrer direkte folk til at »stemme med maven i stedet for hjernen«, og komikerens utraditionelle stil og sønderlemmende kritik af alle de etablerede politikere har gjort M5S til Italiens ledende oppositionsparti, selv om det kan være svært at blive klog på, hvad partiets politik egentlig går ud på.

En afvisning af Renzis forfatningsændring vil også betyde, at det er svært at se reformer i et Italien, der i årtier har kæmpet med nulvækst og store offentlige underskud, og hvor en stillingskrig mellem Senatet og underhuset kaldet Deputeretkammeret ofte blokerer lovforslag.

Italien har i den grad brug for reformer – det mener Beppo Grillo og de øvrige oppositionspartier også – men heller ikke i resten af Europa er det ikke alle, der er vilde med Renzis forslag til at ændre forfatningen. Bliver det et »ja«, vil Renzi nemlig reformere det politiske system ved at stække Senatets indflydelse radikalt og sikre det største parti i Deputeretkammeret et flertal, så det kan gennemføre de reformer, det måtte ønske trods modstand i Senatet.

Den form for enerådig magt har ikke en klang, som giver vellyd i Bruxelles, for hvad sker der, hvis den forkerte person ender på magten? En Beppe Grillo eller en anden fra protestbevægelsen, som ingen ved, hvor de har, er det umiddelbare skrækscenarie efter et italiensk parlamentsvalg, som senest skal finde sted i 2018. Det har eksempelvis fået The Economist til at anbefale italienerne at stemme »nej« til Renzis reform. Grillo har blandt andet truet med at sende Italiens deltagelse i euroen til folkeafstemning, hvilket ville give finansielle rystelser, som får den græske krise til at ligne en krusning på overfladen.

Men heller ikke en Renzi med så store magtbeføjelser vil få de øvrige stats- og regeringschefer i EU til at ånde lettet op. Både i Berlin, London og Paris er man fortsat rasende over, at Renzi spolerede muligheden for at true Rusland med at sætte russerne på en sanktionsliste på grund af krigsforbrydelserne i Syrien. Det har givet en vis bekymring for, hvad Renzi ellers kan finde på.

Det er dog ikke sikkert, at Renzi selv med en sejr ved folkeafstemningen kan gennemføre de ønskede reformer. Forfatningsdomstolen har stadig ikke sagt god for dem, og en række eksperter har vurderet over for italienske og internationale medier, at forfatningsdomstolen meget vel kan sige stop for dele af Renzis planer. Det er lige nu det, som mange i Bruxelles sætter deres lid til.