U-lande under stort pres på Bali

Australien og Danmark tilslutter sig amerikansk pres på u-lande ved klimakonferencen på Bali.

FN's generalsekretær Ban Ki-Moon ved åbningsceremonien. Foto: Scanpix/AFP Fold sammen
Læs mere

De nye stormagter i Asien – Kina og Indien – er under maksimalt pres ved FN’s klimakonference på Bali.

Således fastholder Australien, der for nylig har taget en opsigtsvækkende politisk vending i klimapolitikken, at udviklingslandene skal påtage sig specifikke forpligtelser til at begrænse drivhusgasser, hvis det skal lykkes at få en global aftale om løsning af problemet.

Australiens nye premierminister, Labour-politikeren Kevin Ruud, afleverede i går officielt Australiens løfte om ratifikation af Kyoto-protokollen til FN’s generalsekretær Ban Ki-Moon.

Ruud erkendte, at verdens riges lande skal løfte langt de største byrder i kampen mod klimaforandringerne. Men han understregede samtidig, at også verdens u-lande skal forpligte sig politisk.

”Vi har brug for, at udviklingslande spiller deres rolle – med specifikke forpligtelser til handling,” sagde Ruud med et ordvalg, der mindede om det, Danmarks klimaminister Connie Hedegaard har brugt i de seneste dage.

Dermed tilslutter den australske leder sig delvis det argument, som verdens supermagt USA har fastholdt i ti år siden Kyoto-aftalens underskrivelse:

At verdens kommende stormagter uanset deres relative udledninger pr. indbygger i dag ikke skal have lov at køre på frihjul i forhold til kampen mod de menneskeskabte klimaforandringer.

Danmarks klima- og energiminister Connie Hedegaard mødes i dag separat med Australiens nyudnævnte klimaminister Penny Wong. Hedegaard har i de seneste dage givet udtryk for holdninger, der ikke ligger langt fra den australske position.

De to kvinder ventes at komme til at spille vigtige roller i de politiske forhandlinger om en global klimaaftale, som hele verden håber kan falde på plads i København i december 2009.