Tysklands fremtid kan blive afgjort i Nordrhein-Westfalen

Til efteråret skal tyskerne vælge mellem »Sankt Martin« og Mutti Merkel. Men reelt kan valget blive afgjort allerede søndag, når Hannelore Kraft skal redde de tyske socialdemokrater fra en grum skæbne ved valget i Nordrhein-Westfalen

Både SPD-formand Martin Schulz og ministerpræsident Hannelore Kraft har hårdt brug for en socialdemokratisk triumf for ved søndagens valg i Nordrhein-Westfalen Fold sammen
Læs mere
Foto: SASCHA STEINBACH

BERLIN: Begyndende panik og voksende nervøsitet.

Så kort kan man opsummere stemningen hos de tyske socialdemokrater før søndagens valg i Nordrhein-Westfalen.

Delstatsvalget, der skulle have været en hjemmebanetriumf for ministerpræsident Hannelore Kraft og et skridt på vejen mod kanslerkontoret i Berlin for SPD-formand Martin Schulz.

I stedet har delstatsvalget i Tysklands folkerigeste delstat, der siden 2010 har været regeret af Hannelore Krafts SPD og De Grønne, udviklet sig til gyser for de tyske socialdemokrater, der for få uger siden stadig befandt sig i en forventningsfuld begejstringsrus over valget af Martin Schulz som kanslerkandidat.

En måling foretaget for analyseinstituttet YouGov viste torsdag, at CDU i Nordrhein-Westfalen med 31 pct. af stemmerne nu har overhalet SPD og Hannelore Kraft, der må slå sig til tåls med 30 pct. af stemmerne.  Dermed har CDU-kandidaten Armin Laschet gode chancer for at danne regering med det liberale FDP og De Grønne, der begge står til 7 pct. af stemmerne.

Ganske vist har hver fjerde vælger endnu ikke besluttet sig, men hvis det lykkes udfordreren Armin Laschet at besejre Hannelore Kraft, der i syv år har arbejdet intenst på at konsolidere sin magt i den traditionelt socialdemokratiske delstat, vil det ikke blot være en ydmygelse af SPD i Nordrhein-Westfalen, men også en gravskrift over Martin Schulz’ drøm om at slå Angela Merkel ved efterårets forbundsdagsvalg.

’Sankt Martin’

Imens stiller de tyske socialdemokrater sig allerede nu begyndt at stille sig selv det ubehagelige spørgsmål: Hvordan kunne Schulz-toget miste damp så hurtigt?
Først gik det nemlig strygende for Schulz. Efter forårets strålende meningsmålinger, der endda placerede den tidligere formand for europaparlamentet foran Angela Merkel som tyskernes foretrukne kansler, udråbte det tyske ugemagasin Spiegel Schulz til »Sankt Martin«.

Senest efter nederlaget til partifællen Torsten Albig ved sidste weekends delstatsvalg i Slesvig-Holsten, er tyske medier, der også har bidraget væsentlig til Schulz-begejstringen, begyndt at tvivle på, om den tidligere formand for europaparlamentet rent faktisk er i stand til at slå Angela Merkel.

Den svindende opbakning til Schulz er ikke overraskende et problem for den ellers populære Hannelore Kraft, der er blevet trukket med ned af sin formand. Mens opbakningen til Schulz og Hannelore Kraft er dykket siden begyndelsen af april, kan CDU-kandidaten Armin Laschet med tilfredshed notere sig, at Angela Merkels genvundne popularitet også smitter af på CDU i Nordrhein-Westfalen.

Selvom Laschet aldrig har været regnet for en politisk sværvægter i CDU og ofte er blevet hånet af sine socialdemokratiske modstander som en politisk vindbøjtel, har han i valgkampens sidste fase haft held med at angribe Kraft på en række ømme punkt. Laschet har blandt andet udstillet Krafts manglende greb om de offentlige finanser og har peget på delstatsregeringens utilstrækkelige håndtering af stigende kriminalitet og indbrud i delstaten.
Dermed er den 58-årige Armin Laschet, der tidligere har været integrationsminister og gælder som loyal Merkel-støtte i CDU, næsten til sin egen overraskelse, blevet et godt bud på en ny ministerpræsident.

Åbne skænderier

Det er dog ikke kun socialdemokraterne i Nordrhein-Westfalen, der holder vejret før søndagens valg. Udfaldet af valget bliver nemlig også afgørende for indvandringskritikerne i Alternative für Deutschland, der senest måtte nøjes med 5,5 pct. af stemmerne ved delstatsvalget i Slesvig-Holsten.

Selvom Alternative für Deutschland har gjort en dyd ud i at bore i delstatsregeringens håndtering af nytårsnatten 2016 i Köln, hvor hundredvis af kvinder blev seksuelt forulempet, blandt andet af migranter med nordafrikansk baggrund, ser vælgerne ud til at lade sig afskrække af de åbne skænderier og manglende politiske fokus hos AfD.

Striden, der forleden kulminerede i et nederlag til partiformand Frauke Petry, der havde modsat sig opstillingen af Alice Weidel og Alexander Gauland som spidskandidater ved efterårets tyske valg, spøger fortsat hos AFD, og partiet har af samme grund hårdt brug for et pænt resultat i Nordrhein-Westfalen. stemmerne ved søndagens valg.

Ikke desto mindre er partiet også i Nordrhein-Westfalen plaget af uforløste stridigheder mellem de to fløje. Formanden for AFD i NRW er Marcus Pretzell, der er gift med partichef Frauke Petry, led forleden et grimt nederlag, da hans landsforbund udpegede rivalen Martin Renner som spidskandidat i Nordrhein-Westfalen ved forbundsdagsvalget d. 24. september.

Forud for søndagens valg viser målinger en opbakning til Alternative für Deutschland fra 9 pct. af vælgerne.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland og skriver i disse dage fra Nordrhein-Westfalen