Tysklands 007 afsløret som skatteunddrager

Den tyske spionlegende Werner Mauss er udpeget som skattesvindler i en affære, der involverer ulovlige partibidrag til Angela Merkels CDU.

I 1970erne og 80erne stod Werner Mauss bag gidselbefrielser og eftersøgninger af terrorister. Nu står den tidligere topspion anklaget for skattesvindel. Foto: Ina Fassbender Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Som vesttysk topspion stod Werner Mauss i 1970erne og 80erne bag spektakulære gidselbefrielser og dramatiske eftersøgninger af undvegne RAF-terrorister hinsides forbundsrepublikkens grænser.

I dag står den 76-årige mand, der har ageret undercoveragent for tysk kriminalpoliti og efterretningstjenesten Verfassungsschutz, anklaget ved en domstol i Bochum for skattesvindel for mere end 15 mio. euro i årene 2002 -2013.

Kilderne til Mauss’ omfattende formuer henligger i mørke, men ifølge anklagerne, der kom på sporet af Mauss efter lækket af de såkaldt Panama-papirer tidligere på året, har han under falsk navn gemt enorme summer på hemmelige bankkonti i Luxemburg og Liechtenstein, såvel som i brevkassefirmaer på Bahamas.

Selv afviser den aldrende agent, at der er tale om skattesvindel. Han har blot forvaltet pengene på vegne af andre, hvis navne han under henvisning til loven om forretningshemmeligheden indtil videre nægter at afsløre.

Ulovlige partibidrag

Afdækningen af Mauss’ lyssky formueforvaltning har i særlig grad vist sig at være en pinlig affære for kristendemokraterne i Rheinland-Pfalz, der via en advokat har modtaget ulovlige bidrag til partikassen fra den nu pensionerede agent. Via dækfirmaet Nolinane overførte Mauss over en periode på syv år i alt 87.000 euro til CDU’s partiorganisation i den vesttyske delstat. Ifølge tysk lov er partibidrag fra anonyme tredjeparter ulovlig.

Hos CDU i Rheinland-Pfalz, hvor flere ledende skikkeler har plejet omgang med Mauss, afviser man at have haft kendskab til ophavsmanden til de ulovlige partibidrag, selvom magasinset Spiegel allerede i 1997 pegede på Mauss som manden bag selskabet Nolinane.

Ikke mindst fordi den tidligere kansler Helmut Kohl i 1999 blev væltet som CDU-partiformand efter en affære om ulovlige partibidrag, kan udfaldet af retssagen mod Mauss blive særdeles problematisk for kristendemokraterne i Rheinland-Pfalz.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland