Tyskland vil have EU-lande til at tage ansvar for flygtninge

Den tyske regering kræver en fordeling af asylansøgere mellem Europas lande og vil have EU til at afsætte hjælp til indkvartering.

Asylansøgere hviler sig i den ny teltlejr i München, som ifølge borgmesteren befinder sig i en »nødsituation« som følge af det kraftigt stigende antal flygtninge. Tyskland efterlyser en fælles europæisk fordelingsnøgle, således at flygtningestrømmen fra blandt andet Syrien kan fordeles mere lige EU-landene imellem. Fold sammen
Læs mere
Foto: Michaela Rehle/Reuters
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: I Tyskland vokser kravet om et nyt europæisk asylsystem, der skal sikre, at alle lande er med til at tage imod de flygtninge, der kommer til Europa. Den tyske regering vil have en europæisk fordelingsnøgle. To tyske politikere lægger op til, at nøglen kan afspejle landenes skattegrundlag – altså deres økonomiske styrke.

»Vi har brug for en europæisk flygtningepolitik med et fordelingssystem, som alle europæiske stater deltager i,« siger formanden for det konservative CDU i delstaten Nordrhein-Westfalen, Armin Laschet, til avisen Die Welt og tilføjer, at systemet kan formes over de tyske delstaters nøgle, der både tager hensyn til befolkningstal og skatteindkomst.

Omtrent samme melding kommer fra ministerpræsidenten i den velhavende delstat Baden-Württemberg, Winfried Kretchmann, fra partiet De Grønne.

»Det er tidens krav, at flygtninge i Europa bliver fordelt mere fornuftigt og solidarisk – altså efter skattestyrken. Ellers klarer vi ikke denne store udfordring,« siger han til samme avis.

Et sådan system vil ud over en mere jævn fordeling også betyde, at rige europæiske lande alt andet lige vil skulle tage imod flere flygtninge end de fattigere lande.

Skuffet tysk udviklingsminister

Den tyske udviklingsminister, Gerd Müller fra CSU i Bayern, vil generelt have EU-Kommissionen til at engagere sig mere i flygtninge og erklærer sig over for radiostationen Deutschlandfunk »meget skuffet« over Bruxelles og efterlyser en milliard euro i EU-midler til at bygge vinterindkvartering i Europa og forhindre nød.

Samtidig vil han have udpeget en særlig flygtningeansvarlig i EU.

Antallet af asylsøgere i Tyskland er ligesom mange andre steder steget markant på det seneste – ikke mindst som følge af borgerkrigen i Syrien. I mange tyske kommuner er asylhjemmene overfyldte. Efter en årrække med markant færre asylansøgere end tidligere er beredskabet blevet skruet ned. Nu må Hamburg tage skibe til hjælp. I Berlin diskuterer lokalpolitikerne, om man kan indkvartere 5.000 asylansøgere, der ventes resten af året, i containerboliger. En kommune i Baden-Württemberg har meldt ud, at den ikke vil tage imod flere. Det kritiseres som »ikke hjælpsomt« af Winfried Kretchmann. Han glæder sig over, at tyskernes hjælpeparathed generelt er stor, og fremhæver, at privatpersoner stiller senge til rådighed.

I München taler borgmester Dieter Reiter fra SPD om åbne arme, samtidig med at han kritiserer delstatsregeringen for ikke at håndtere denne »nødsituation«. »Vi vil byde disse flygtninge velkommen hos os. Jeg glæder mig også over engagementet fra tusinder af münchenborgere, der frivilligt engagerer sig i hjælpen til flygtninge,« sagde han ifølge avisen Abendzeitung-München.Men nogle af flygtningene i München er tvunget til at overnatte i det fri. Ifølge Dieter Reiter hersker der kaos på Münchens kaserne, hvor asylansøgerne registreres. En krisestab forbereder nu opsættelsen af en teltby. På et møde mandag efterlyste de tyske byers sammenslutning flere penge fra den tyske regering og lettere adgang til at bruge for eksempel tomme kaserner som midlertidige asylhjem.

I 2013 blev der stillet 109.580 førstegangsansøgninger om asyl i Tyskland. De fleste blev afvist eller sendt videre til et andet land. Hver fjerde endte med at få asyl eller anden form for ophold. Regeringen vil have delstaterne til at sende afviste asylsøgere hurtigere hjem.