Tyskland vil bekæmpe terror med omstridt sikkerhedspakke

Flere betjente, asylstramninger og fokus på radikalisering skal forhindre islamistisk terror.

Frygten for terror er for alvor kommet til Tyskland efter den blodige sommer med serien af attentater begået af asylan­søgere og tyskere med udenlandsk baggrund. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOF STACHE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Frygten for terror er for alvor kommet til Tyskland efter den blodige sommer med serien af attentater begået af asylan­søgere og tyskere med udenlandsk baggrund.

Torsdag fremlagde indenrigsminister Thomas de Maizière derfor hovedpunkterne i en ny sikkerhedspakke, der ved at skærpe tysk asyllovgivning og -sikkerhed skal ruste de tyske myndigheder til at bekæmpe den skærpede terrortrussel.

Foruden en væsentlig forøgelse af den tyske politistyrke med 15.000 betjente inden 2020 vil indenrigsministeren udvide efterretningstjenesternes beføjelser og styrke overvågningen af formodede terrorister, blandt andet med et kontroversielt forslag om at lempe tavshedspligten for læger, der behandler asylansøgere.

Allerede nu lyder der dog hård kritik af planerne. Avisen Handelsblatt kalder planen »hjælpeløs« og en indirekte indrømmelse af, at staten fortsat vil have meget svært ved at beskytte borgerne mod økseangreb og bombe­attentater«.

Indenrigsministerens sikkerhedspakke får det også til at knirke voldsomt i det socialdemokratisk-konservative regeringssamarbejde. Et af de mest afgørende stridspunkter er de Maiziéres ønske om at afskaffe muligheden for dobbelt statsborgerskab i Tyskland, der blev indført under den tidligere socialdemokratiske kansler, Gerhard Schröder. Allerede inden torsdagens pressemøde afviste den socialdemokratiske vice-kansler, Sigmar Gabriel, bestemt at medvirke til afskaffelsen af det dobbelte statsborgerskab.

’Gigantisk usikkerhedsfaktor’

Indenrigsministerens nye tiltag kommer efter en dramatisk uge i Tyskland, der på ny har vist, at terrortruslen er reel. Onsdag gennemførte 150 tyske betjente en række ransagninger i moskéer i delstaten Nordrhein Westfalen. Fredag i sidste uge anholdt tysk politi i delstaten Rheinland-Pfalz en syrisk asylansøger angiveligt med forbindelser til terrororganisationen IS. Ifølge de lokale myndigheder planlagde manden et terrorangreb mod et fodboldstadion i forbindelse med sæsonpremieren på den tyske bundesliga.

Tyskland står med andre ord fortsat over for både massive integrations- og sikkerhedspolitiske udfordringer efter ankomsten af mere end en million flygtninge til Tyskland i 2015. Formanden for det tysk politifagforbund, Rainer Wendt, har senest talt for nødvendigheden af et sikkerhedstjek af samtlige nyankomne flygtninge.

»Når man ikke ved, hvorfra hundredtusinder af mennesker kommer fra, og med hvilken hensigt de er rejst op til os, så er der tale om en gigantisk usikkerhedsfaktor«, siger Rainer Wendt til radiostationen Südwestfunk.

Burkaforbud afvist

Meget tyder derfor på, at den tyske flygtninge- og integrationsdebat er trådt ind i en ny fase og med al sandsynlighed vil blive det dominerende tema i den tyske valgkamp frem til forbundsdagsvalget i 2017. Som det seneste har den ledende CDU-politiker Jens Spahn udløst heftig debat med sit krav om et burkaforbud. På torsdagens pressemøde i Berlin blev Spahns forslag imidlertid tilbagevist som forfatningsstridigt af indenrigsminister de Maizière.

Trods den forøgede terrortrussel holder Angela Merkel dog fortsat fast i, at Tyskland er rustet til at klare både de integrations­politiske og sikkerhedsmæssige udfordringer i kølvandet på flygtningekrisen. En nylig meningsmåling foretaget af analyseinstituttet Emnid efter de seneste terrorangreb i Tyskland viser, at 57 procent af de adspurgte anser kanslerens flygtningepolitik for at være forfejlet.