Tyskland var i tvivl om Durban 2 til det sidste

Tysklands beslutning om ikke at deltage i antiracismekonferencen i Genève udløser både ris og ros.

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN:
Tysklands udenrigsminister ventede næsten til det sidste med beslutningen om, at man ikke vil deltage i FNs antiracismekonference i Genève. Først sent søndag aften meddelte Frank-Walter Steinmeier, at forbundsrepublikken holder sig væk fra den såkaldte Durban II-konference.

Tyskland stod i en vanskelig situation. På den ene side har Steinmeier – i modsætning til forbundskansler Merkel – satset på at bringe Iran til forhandlingsbordet, når Teherans interesser var i modstrid med Vestens, f.eks. i atomspørgsmål. Iran er også et vigtigt eksportmarked.

På den anden side kan Tyskland af historiske årsager – mordet på seks millioner jøder under Anden Verdenskrig – under ingen omstændigheder tillade, at der rejses den mindste tvivl om nationens afsky over for udtalelser af Irans præsident Mahmoud Ahmedinejad. Denne har talt om Israels udslettelse og kaldt holocaust for en myte.

Steinmeiers beslutning, som han understreger er taget på egen hånd, udløser derfor såvel ros som kritik. Josef Joffe, udgiver af ugemagasinet Die Zeit, sagde inden boykotten blev offentliggjort, at en drøftelse af menneskerettigheder i Genève var ”som at diskutere vegetarisme med en kat”. Joffe henviste til, at konferencen er forberedt af bl.a. Congo, Sudan, Zimbabwe, Kina, Saudi-Arabien og Cuba.

Den konservative avis Die Welt er derimod kritisk over for beslutningen.

”Den, der ikke deltager, har ingen stemme, kan ikke anklage, ikke kritisere,” skriver Dietrich Alexander i en kommentar i bladets webudgave. Durban 2 ”ville have været chancen at afsløre Ahmedinejads hadefulde retorik for alles øjne,” mener han.

Uenigheden rækker ind i regeringspartierne. Det socialdemokratiske SPDs udenrigspolitiske ordfører Gert Weisskirchen kalder boykotten ”velbegrundet”. Det samme gør en talsmand for det borgerlige CSU i Bayern. CSUs store søsterparti CDU beklager, at Tyskland siger nej til at deltage og samtidig sender en observatør.

Det tyske udenrigsministerium meddelte da også mandag, at man forbeholder sig muligheden af i løbet af konferencen alligevel at sende en egentlig deltager.

Tyskland tæller åbenbart stadig på knapperne.