Tyskland udviser diplomat fra Vietnam for sag om bortførelse

Tysk ministerium kalder en formodet bortførelse for et skandaløst brud på tysk og international lov.

Det tyske udenrigsministerium har udvist en vietnamesisk diplomat, efter en spektakulær bortførelse på en anden vietnamesisk statsborger er blevet forbundet med diplomaten. Fold sammen
Læs mere
Foto: SCHULZ / KEYSTONE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

En repræsentant fra Vietnams efterretningstjeneste med base i Berlin har fået 48 timer til at forlade Tyskland. Det oplyser det tyske udenrigsministerium ifølge dpa.

Årsagen er beskyldninger om, at en forretningsmand og tidligere medlem af Vietnams kommunistparti er blevet bortført i den tyske hovedstad.

»Bortførelsen af den vietnamesiske statsborger Trinh Xuan Thanh på tysk jord er uden fortilfælde og et skandaløst brud på tysk og international lov,« siger det tyske udenrigsministeriums talsmand, Martin Schäfer.

Han advarer samtidig om, at sagen »har potentiale til a gøre alvorlig skade på det diplomatiske bånd mellem Tyskland og Vietnam«.

Trinh Xuan Thanh er ifølge tyske myndigheder blevet transporteret tilbage til Vietnam, efter at han ifølge øjenvidner blev tvunget ind i en bil af bevæbnede mænd.

Det skete ifølge tyske medier i parken Tiergarten, der ligger tæt på det tyske parlament.

Den 51-årige mand er i Vietnam mistænkt for at være ansvarlig for et tab på 125 millioner euro (over 900 millioner kroner), da han stod i spidsen for det statslige olie- og gasselskab PetroVietnam.

Bortførelsen bliver efterforsket af tysk politi. Den skulle være sket i slutningen af sidste måned.

Vietnamesisk politi siger dog, at han blev anholdt mandag, da han meldte sig selv.

Tyskland kræver, at Trinh Xuan Thanh får lov at rejse tilbage til Tyskland straks, så Vietnams anmodning om at få ham udleveret kan blive behandlet.

Manden har også søgt asyl i Tyskland. Den sag er endnu ikke afsluttet, lyder det fra Martin Schäfer.

Vietnams ambassadør i Tyskland blev tirsdag kaldt til møde om situationen.

/ritzau/dpa