Tyskland uddeler taleforbud til Erdogan under G20-topmøde

Den tyrkiske præsident Erdogan må ikke tale til sine tilhængere under det kommende G20-topmøde. Tysk udenrigsminister ønsker forbud mod udenlandske politiker, der fører valgkamp i Tyskland

Tysklands udenrigsminister Sigmar Gabriel (til venstre.) vil ikke acceptere, at den tyrkiske præsident Erdogan taler til sine tilhængere under det kommende G20-topmøde i Hamburg. Her ses de to politikere i Ankara i maj. Fold sammen
Læs mere
Foto: HANDOUT

BERLIN: Tyrkiets præsident Erdogan får ikke lov til at tale til sine tilhængere i Tyskland  under det kommende G20-topmøde i Hamburg.

Onsdag havde Erdogan søgt om officiel tilladelse til at tale til tyrkiske tilhængere i Tyskland ved sit eget arrangement under topmødet d. 7 og 8. juli i Hamburg.

»Vi kan meddele Tyrkiet, at vi er af den opfattelse, af en sådan optræden ikke er mulig. Det er der også forfatningsretlig dækning for, at vi kan beslutte«, sagde Tysklands udenrigsminister Sigmar Gabriel torsdag eftermiddag under et besøg i Rusland.

Ifølge udenrigsministeren vil en tale fra den tyrkiske præsident ikke passe ind i Tysklands »politiske landskab«.

Derudover begrundede Gabriel afslaget med henvisning til kapacitetsproblemer hos tysk politi, der i forvejen er travlt beskæftiget med at sikre G20-topmødet.

Torsdag anførte Sigmar Gabriel behovet for ny lovgivning, der forbyder udenlandske politikere fra ikke-EU-lande at føre valgkamp i Tyskland i tre måneder op til et forestående valg i hjemlandet.

»Vores land er et åbent land, men vi har ikke til hensigt at overføre indenrigspolitiske konflikter fra andre lande til vores egen befolkning«, sagde udenrigsministeren i Rusland.

Beslutningen kommer efter længere tids anspændte relationer mellem Tyskland og Tyrkiet.

I juli sidste år nedlagde den tyske forfatningsdomstol i Karslruhe et lynforbud mod Erdogans ønsker om at tale for godt 30.000 AKP-tilhængere i Köln.

Onsdag langede den socialdemokratiske kanslerkandidat Martin Schulz også ud efter Erdogans planer om at bedrive indenrigspolitik i Tyskland.

»Udenlandske politikere, der træder vores værdier under fode, skal ikke gives en platform til deres hetzende taler i Tyskland. Jeg vil ikke have, at Erdogan, der sender journalister og oppositionspolitikere i fængsel i hjemland, skal afholde store arrangementer i Tyskland«, sagde Schulz til avisen BILD.

Erdogan og flere af hans ministre har gentagne vakt vrede i Berlin med krav om at få lov til at afholde valgkampsarrangementer på tysk jord.

Forud for den tyrkiske folkeafstemningen om en forfatningsreform i april i år svirrede rygterne om, at Erdogan ønskede at føre kampagne for den omstridte reform i den tyske delstat Nordrhein-Westfalen, der er hjemstat for en stor del af den tyrkiske befolkning i Tyskland.

Nordrhein-Westfalen ønsker »ikke den slags begivenheder, der vil fortsætte med at spalte vores samfund. Vi ser på det med stor bekymring, men rent juridisk er vores hænder bundet«, sagde delstatens daværende integrationsminister Rainer Schmeltzer dengang.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland