Tyskland trækker tæppet væk under Erdogan: Böhmermann kan gå helt fri

Merkel-regeringen vil fjerne den omstridte majestæts-fornærmelsesparagraf så hurtigt, at den tyske TV-satiriker Jan Böhmermann ikke kan nå at blive dømt.

Jan Böhmermanns satireindslag har vagt vrede i Erdogans lejr. Fold sammen
Læs mere
Foto: BRITTA PEDERSEN, SEBASTIAN CASTA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Forbundskansler Merkel har fået voldsom kritik både fra offentligheden og internt i koalitionsregeringen for at give lov til, at TV-satiriker Jan Böhmermann kunne retsforfølges for på sent aften-TV at have læst et smædedigt mod Tyrkiets præsident Erdogan, som indledes med linjerne

»Klaphat, kujon og knudemand,
sådan kender vi Erdogan«.

Imens har Merkels indenrigsminister Heiko Maas, SPD, arbejdet på at fjerne den omstridte majestætsfornærmelsesparagraf så hurtigt, at Böhmermann ikke kan nå at blive dømt for blandt andet at have sagt om Erdogan:

»Han elsker at kneppe geder
og undertrykke minoriteter«.

Det skriver Rheinische Post i sin torsdagsudgave.

Düsseldorf-avisen har fået nys om straksafskaffelsen af majestætsfornærmelsesparagraffen fra regeringskilder, som siger at forslaget vil blive fremsat allerede i denne uge. Hidtil har regeringen  lagt op til, at paragraffen ville blive sat ud af kraft den 1. januar 2018, så  Erdogans advokat ville kunne nå at føre sag mod Böhmermann for disse ord:

»Kurdere knægtes og kristne kues,
imens kan børneporno beskues«.

Indenrigsminister Heiko Maas kommer fra koalitionspartiet SPD, som var imod Merkels beslutning omat give tilladelse til at Jan Böhmermann kunne retsforfølges for blandt andet at sige, at

»Erdogans hoved er tomt som hans nødder,
han er stjernen i alle gruppesexmøder«

Den særlige majestætsfornærmelsesparagraf i Tyskland gør det ligesom den danske injurielovgivning til en skærpende omstændighed, hvis en  ærekrænkelse er fremsat mod et fremmed statsoverhoved. I Tyskland kan loven  dog kun bruges, hvis regeringen har givet tilladelse til det.

Det var den 31. marts i år, at Jan Böhmermann på sit satireprogram på ZDF, Neo Magazin Royale, læste digtet op, som blandt andet siger, at Recep Tayyib Erdogan »har et lille lem, der stinker af kebab«. Indslaget blev lavet som følge af voksende presseomtale af Erdogans benhårde censurlinje over for tyrkisk presse og offentlighed.

Allerede dagen efter havde ZDF skåret den omstridte del af programmet ud og lagde en kortere version på nettet, og den 4. april beklagede TV-stationen over for den tyrkiske ambassadør i Tyskland, at indslaget kunne have såret nogles følelser.

Den 11. april meddelte ZDFs topchef,  Thomas Bellut, at han selvfølgelig stod 100 procent bag Jan Böhmermann, men at et lille indslag i en længere udsendelsen ikke skulle skabe så meget ståhej.

Tre dage senere forlangte redaktørerne på ZDF, at indslaget med smædedigtet blev lagt tilbage i fuld længde  i »mediateket«, hvor tidligere udsendelser fra ZDF kan ses på nettet.

Den 15. april gav kansler Angela Merkel tilladelse til, at Jan Böhmermann kunne retsforfølges efter den tyske straffelov om ærekrænkelser mod udenlandske statsoverhoveder. Hun meddelte samtidig,at paragraffen ville blive afskaffet, fordi den ikke var forenelig med en fremtid hvor en fri og demokratisk presse spiller en nødvendige rolle.

Det er denne udvikling, som nu er blevet fremskyndet, så sagen formentlig aldrig får et retsligt efterspil for Böhmermann.

Undervejs i forløbet har den tyrkiske regering ved alle lejligheder og gennem adskillige kar gjort opmærksom på  sin utilfredshed med smædedigtet, som blandt andet fastslår, at

»den tyrkiske præsident Erdogan,
har sviende lem når han lader sit vand«