Tyskland suspenderer EU-aftale - vil selv behandle asylsager

De tyske myndigheder har suspenderet den såkaldte Dublin-forordning for hurtigere at kunne sagsbehandle titusindvis af syriske asylansøgeres sager.

Foto: MARKO DJURICA
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den akutte flygtningesituation i Tyskland, hvor titusindvis af syriske flygtninge har meldt deres ankomst, har nu fået myndighederne til helt ekstraordinært at suspendere den såkaldte Dublin-forordning.

Dublin-forordningen er en aftale mellem EU-landene, der indebærer, at flygtninge skal søge asyl i det første EU-land, de ankommer til.

Ifølge mediet asylumineurope.org har de tyske asylmyndigheder udelukkende valgt at suspendere ordningen i sager, der vedrører syriske flygtninge, som dermed vil få deres sager behandlet i Tyskland.

Dublin-forordningen har tidligere været genstand for hård kritik, og den er beskyldt for at forvride balancen internt i det europæiske asylsystem.

Det skyldes, at sydeuropæiske lande som Grækenland og Italien ofte er endt med at få ansvaret for at sagsbehandle asylsagerne, da de to lande typisk er det første sted på europæisk jord, flygtninge fra syd sætter deres ben.

Forordningen tillader, at de øvrige EU-lande kan sende flygtninge retur til eksempelvis Grækenland, hvis det var der, de først søgte om asyl.

Tidligere har Den Europæiske Menneskerettighedsdomstol dog bremset udleveringen af flygtninge til netop Grækenland, da det græske asylsystem har været på randen af et sammenbrud de seneste fem år.

Fra januar til og med juli har over 44.000 syriske flygtninge søgt om asyl i Tyskland, og tallet ventes at fortsætte med at stige året ud.

Dublin-forordningen tillader, at et medlemsland til hver en tid kan vælge at suspendere aftalen, hvis det ønsker at påtage sig ansvaret for at sagsbehandle asylsagerne.