Tyskland støtter nye sanktioner mod Belarus

»Den europæiske union kan ikke afpresses,« siger tysk udenrigsminister om migrantsituation ved Polens grænse.

 
Situationen ved grænsen mellem Polen og Belarus forværres med hastige skridt. Den polske regering forventer, at det snart eskalerer til militære aktioner. Video: Reuters/Ritzau Scanpix. Redigering: Andreas Hein. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Tyskland støtter nye EU-sanktioner mod Belarus (tidligere Hviderusland) på grund af migrantsituationen langs den polske grænse.

Det siger den tyske udenrigsminister, Heiko Maas, onsdag.

I en udtalelse beskylder Maas Belarus' præsident, Aleksandr Lukasjenko, for at udnytte migranterne ved at sende dem til den polske grænse.

»Vi vil sanktionere alle dem, der deltager i målrettet smugling af migranter. Lukasjenko er nødt til at indse, at hans kyniske beregninger ikke virker,« siger ministeren og tilføjer, at EU vil arbejde på at »forlænge og udvide sanktionerne mod Lukasjenkos regime«.

»Den europæiske union kan ikke afpresses.«

Tusindvis af migranter var tirsdag fanget i frysende temperaturer på grænsen mellem Belarus og Polen. Regeringen i Warszawa anklager Belarus for at bruge migranterne til at true Europas sikkerhed.

Polens premierminister, Mateusz Morawiecki, har også beskyldt Ruslands præsident, Vladimir Putin, for at have hjulpet med at orkestrere krisen.

Ifølge vestlige kritikere hjælper Lukasjenko migranterne mod Europa som gengæld for en række EU-sanktioner.

Heiko Maas kalder i sin udtalelse onsdag billederne fra den belarusiske grænse for »forfærdelige«.

Han tilføjer, at Lukasjenko er ved at spinne sig selv ind i en »farlig spiral af optrapning, som han ikke kan slippe ud fra«.

EU har allerede indført nye sanktioner mod Belarus på grund af situationen ved grænsen.

Det er i tillæg til dem, som Belarus allerede var underlagt i kølvandet på regeringens hårde kurs over for opposition efter sidste års præsidentvalg.

Heiko Maas siger onsdag, at EU også er klar til at skride ind over for lande og flyselskaber, der er involveret i at fragte migranterne til Belarus.

»Ingen skal have lov til at deltage i Lukasjenkos inhumane aktiviteter uden at blive straffet. Vi er ligesom EU klar til at drage konsekvenser af det,« siger Tysklands udenrigsminister.

/ritzau/AFP