Tyskland siger undskyld til dømte bøsser

Den tyske regering giver oprejsning til mænd, der så sent som 1994 blev dømt for homoseksualitet efter samme lov, som nazisterne brugte til at sende bøsser i KZ-lejre.

Paradevogn ved Christopher Street Day den 23. juli 2016, som er Berlins udgave af Gay Pride. Fold sammen
Læs mere
Foto: STEFANIE LOOS

Indtil 1969 var det ulovligt for mænd at have sex med hinanden i Tyskland og indtil for kun 22 år siden var det ulovligt for unge mænd. Nu er den tyske regering klar til at sige undskyld til de dømte samt ophæve alle tidligere domme efter den forhadte Paragraf 175.

Justitsminister Heiko Maas (SPD) har allerede sagt, at han planlagde en lov som ophævede tidligere domme og gav fuld æresoprejsning til de dømte. Han kan have loven parat til godkendelse i oktober, hvor de dømte bøsser samtidig vil få en officiel undskyldning. Det skriver Rheinische Post, som har oplysningen fra et manuskript til en af Maas' kommende taler, avisen har fået fat i.

»Jeg finder det ubærligt, at disse mennesker må leve med sådan en plet på deres straffeattest,« siger Heiko Maas om de dømte homoseksuelle.

Over 50.000 mænd er gennem tiden blevet dømt efter Paragraf 175, der også har været emnet for en spillefilm.

Fra 1950 til midten af 1960'erne blev hvert år dømt over 2500 mænd for homoseksualitet i Vesttyskland, heraf fik halvdelen fængselsstraf. Det var langt flere domfældelser end under Weimarrepublikken, hvor Kejsertidens oprindelige Paragraf 175 fra 1871 stadig var i brug, selvom den siden 1890'erne havde været under kraftig beskydning af både videnskaben og kulturlivet.

Så sent som i 1994 blev de sidste 44 mænd dømt efter den tyske straffelovs Paragraf 175, som af nazisterne blev brugt til at indespærre homoseksuelle mænd og sende dem i koncentrationslejre til genopdragelse. Anslået 6.000 af de 10.000 mænd med lyserøde trekanter på fangedragten døde i KZ-lejrene.

Ikke desto mindre fortsatte tyskerne efter krigen med at kriminalisere bøsser efter den samme udgave af paragraf 175, som nazisterne havde skærpet i 1935. Bundesrepublikkens forfatningsråd mente ikke, at paragraffen afspejlede en særlig nazistisk tankegang. Derfor var den ikke uforenelig med et moderne demokrati.

Nutidens Tyskland er uenig i den tolkning.

»I dag anser vi det for en klar krænkelse af menneskerettigheder og dermed forfatningsstridigt,« har Heiko Maas sagt om beslutningen om at omgøre de gamle domme efter homo-paragraffen.

»En retsstat må også have det i sin magt at rette egne fejl.«

DDR afskaffede paragraf 175 i 1968, og i 1969 skrev Bundesrepublikken loven om, så det ikke længere var strafbart for voksne mænd at udføre seksuelle handlinger med hinanden. Det havde da længe været lovligt at være homoseksuel - men det måtte endelig ikke udmønte sig i at mænd havde sex. Det blev nu tilladt for voksne.

Helt indtil 1994 holdt Bundesrepublikken dog fast i Paragraf 175, som i realiteten satte den seksuelle lavalder for bøsser til 18 år. Den seksuelle lavalder i Tyskland for heteroseksuelle forhold mellem ligeværdige partnere er ellers 14 år. Frem til 1987 blev hvert år dømt over hundrede mænd for at stå i homoseksuelle forhold til unge mænd.

Kvinders homoseksualitet blev til stadighed ignoreret af lovgivningen og de lesbiskes sexliv var helt ureguleret. Derfor er det også kun mænd, som kan vente at modtage en undskyldning og få ophævet deres dom efter Paragraf 175.

Avisen »Die Zeit« skriver, at det efter en juridisk undersøgelse blev besluttet, at æresoprejsningen til de dømte mænd skal gives ved en særlov, som omstøder alle tidligere domme efter paragraffen med ét pennestrøg. Det betyder, at de dømte ikke hver især skulle have behandlet og omstødt deres dom. En pengeerstatning kan også komme på tale, men er ikke endnu blevet behandlet.