Tyskland rystet efter indvandrergruppers sexovergreb

Nytårsaften endte i rædsel for adskillige kvinder i Køln, der på åben gade blev udsat for grove seksuelle krænkelser, trusler og tyveri af grupper af yngre mænd af uden­landsk herkomst.

Nytårsaften samlede en gruppe på omtrent 1.000 mænd sig nær hovedbane­gården ved domkirkepladsen i Køln. Mændene af nordafrikansk eller arabisk afstamning udsatte mindst 30 kvinder for det, som tysk politi kalder »massive seksuelle overgreb«. Fold sammen
Læs mere
Foto: PATRIK STOLLARZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Grupper af berusede mænd, der på åben gade omringer og seksuelt krænker sagesløse kvinder. Nytårsaften blev et mareridt til virkelighed for adskillige tyske kvinder i en sag om organiserede seksuelle overgreb, der har chokeret Tyskland.

Tysk politi er rystet over omfanget og voldsomheden af fremgangsmåden.

»Der er tale om forbrydelser af en helt ny dimension,« udtaler politidirektøren i Køln,  Wolfgang Albers, til tyske medier.

Nytårsaften samlede en gruppe på omtrent 1.000 mænd sig nær hovedbane­gården, ved domkirkepladsen i Køln. Adskillige vidner beretter til tyske medier, at mændene af nordafrikansk eller arabisk afstamning i ly af mængden udsatte mindst 30 kvinder for det, som tysk politi kalder »massive seksuelle overgreb«. Ud over de seksuelle krænkelser er adskillige kvinder blevet bestjålet eller truet til at udlevere ejendele til gerningsmændene.

Flere kvinderne beretter til tysk presse om, hvordan de er blevet væltet omkuld og befølt på brysterne og mellem benene af grupper bestående af op mod fyrre mænd. Et af ofrene er 28-årige Katja L, som fortæller om sine oplevelser til lokalavisen Express.

»Vi løb igennem gruppen af mænd, der åbnede sig en vej igennem dem. Pludselig mærkede jeg en hånd på min bagdel, så på mine bryster, til sidst blev jeg befamlet alle steder. Det var rædselsfuldt. Selv om vi skreg og slog omkring os, stoppede de ikke. Jeg var desperat, jeg tror, jeg blev raget på omtrent 100 gange på 200 meter.«

Uhyggeligt nok er episoden i Köln ikke den eneste i Tyskland denne nytårsaften. I Hamburg-bydelen St. Pauli oplevede flere kvinder i at blive jaget, omkredset, bestjålet og befølt seksuelt af forskellige grupper bestående af mellem fem og femten »arabisk udseende« mænd, beretter tabloidavisen BILD.     

Tricktyveri og voldtægt

Tyske politikere har fordømt gerningsmændene i Køln i utvetydige vendinger.

I går havde overborgmester Henriette Reker indkaldt til krisemøde på rådhuset i Køln. Reker, der omtaler nytårsepisoden som »uhyrlig«, er fast besluttet på at gøre alt for at forsvare Kølns omdømme som en sikker by.

»Vi kan ikke tolerere, at der opstår retsløst rum her«, siger hun til avisen Kölner Stadt-Anzeiger, mens Tysklands justitsminister, Heiko Maas, omtaler episoden som en »ny dimension af organiseret kriminalitet«.

I går omtalte kansler Angela Merkel hændelsen som »modbydelig« og udtrykte behov for et »hårdt svar fra retsstaten«. Formanden for det indvandringskritiske parti Alternative für Deutschland, Frauke Petry, langede ud efter kansleren og omtalte hændelsen som »de forfærdelige følger af en katastrofal asylpolitik«.

Om der er tale om asylansøgere er imidlertid stadig uvist. Politiet i Køln har indtil videre modtaget 90 anmeldelser af forskellige forbrydelser, hvoraf cirka en tredjedel vedrører seksuelle forulempelser. Politiet vurderer, at overgrebene også er et led i et tricktyveri, der skal aflede ofrenes opmærksomhed fra deres værdigenstande. Alligevel benyttede flere gerningsmænd anledningen til grovere krænkelser, som ifølge tysk politi kan betegnes som »juridisk voldtægt«.

Fik trusserne revet af

Indtil videre er fem personer blevet anholdt, men der er ingen beviser på, at de har deltaget i overgrebene. Tysk politi har derfor nedsat en særlig efterforsknings­enhed på ti kriminalbetjente, der i øjeblikket er ved at gennemgå videomateriale fra overvågningskameraer omkring banegården.

Videooptagelser fra domkirkepladsen i Køln afslører, hvordan grupper af berusede unge mænd før midnat affyrer fyrværkeri ind i mængden af nytårsgæster. Politiet vurderer, at mindst 500 unge mænd var til stede på dette tidspunkt. Derfor ryddede mindst 143 lokale politibetjente samt omtrent 70 forbundspolitibetjente domkirkepladsen.

Frem til midnat stødte yderligere 500 personer til, hvorefter grupper af unge mænd i alderen 15-35 år begik de mange overgreb på forbipasserende kvinder. Hvor mange mænd, der rent faktisk har deltaget i overgrebne, er indtil videre usikkert. Vurderinger på baggrund af vidneudsagn lyder på mellem 40 og flere hundrede personer.

En politibetjent, der var til stede på pladsen, forklarer, hvad han så denne aften:

»Kort efter midnat kom de første kvinder hen til os. Grædende og chokeret fortalte de, hvordan de var blevet massivt seksuelt krænket. Derefter holdt vi udkig med kvinder i mængden,« siger den anonyme betjent til Express og forklarer, hvordan han hjalp en 20-årig kvinde:

»Hun skreg og græd. Nogen havde revet trusserne af hende.«

Hvor var politiet?

Mens Tyskland er ved at komme sig over chokket, er der en lang række ubehagelige spørgsmål, der rejser sig for både myndigheder og offentligheden.  Uanset gerningsmændenes egentlige antal tegner sagen nemlig til at blive en alvorlig ydmygelse af politiet, der anklages for manglende opmærksomhed.

En talsmand for Kølns politi siger, at samtlige indsatskræfter var til stede på banegården, men at man først hørte om de mange overgreb, da anmeldelserne sent på natten begyndte at strømme ind. Ikke desto mindre beskrev politiet i Køln 1. januar i en rapport aftenen som »fredelig«. I går eftermiddag erkendte Kølns politi dog, at der var tale om en decideret »fejlvurdering«.

I Tyskland spørger mange medier nu, hvorfor politiet trods tilstedeværelsen på domkirkepladsen, en central plads i det indre Køln, tilsyneladende hverken bemærkede omfanget af overgrebene eller skred ind over for gruppen.  Kritiske stemmer antyder, at der er tale om politisk korrekte hensyn efter flygtningekrisen, som har polariseret Tyskland.

I en klumme for den tyske udgave af Huffington Post beskylder den politiske aktivist Annabel Schunke tyske medier for at tie om gerningsmændenes etniske baggrund af politiske korrekte hensyn.

»Og bliver den sociale orden virkelig bevaret af, at man fortier tingene, som før eller senere kommer frem ved hjælp af de sociale medier?«