Tyskland rystet af præsident-trussel

Den tyske præsident Christian Wulff har søgt at standse kritiske artikler ved at true avischefer.

Forbundspræsident i Niedersachsen, Christian Wulff. Fold sammen
Læs mere
Foto: MICHAEL KAPPELER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Tyskland vågnede i morges op til endnu en afsløring om forbundspræsident Christian Wulff, der kan føre til statschefens afgang.

Boulevardavisen Bild bekræfter, at Wulff har truet bladets chefredaktør med bål og brand, dersom han offentliggjorde en artikel om præsidentens huskøb. Dagen efter, 13. december, bragte Bild ikke desto mindre en nyhed om, at Wulff havde lånt 500.000 euro (3,7 mio. kr.) af en forretningsmand og nær ven. Lånet skulle finansiere en villa nær Hannover. Wulff var dengang regeringschef for delstaten Niedersachsen, og en sådan transaktion er ulovlig for ledende politikere, fordi den indebærer en risiko for bestikkelse.

Da Wulff i sin tid blev spurgt om lånet i Niedersachsens parlament lod han meddele, at han ikke havde "forretningsmæssige forbindelser med vennen. Senere fortalte han, at pengene stammede fra vennens hustru. Men vennen oplyste, at lånet var aftalt med ham, og at konen havde fungeret som stråmand.

Wulff har undskyldt sin fremgangsmåde og fremhævet, at en fri presse er et gode i et demokrati. Men nu er det kommet frem, at Wulff få dage inden undskyldningen ringede til avisens chefredaktør Kai Diekmann for at forhindre offentliggørelsen. Diekmann var i udlandet, og præsidenten måtte nøjes med telefonsvareren. Wulff indtalte en besked, i hvilken han i eksplosive vendinger krævede, at artiklen blev skrottet. Han truede med juridiske konsekvenser og et "endegyldigt brud" med Springer-forlaget, der udgiver Bild og tidligere har behandlet ham positivt.

Derefter ringede han til Springers øverste chef Mathias Döpfner for at bede ham lægge pres på redaktøren. Koncernchefen meddelte præsidenten, at han ikke blander sig i redaktionelle anliggender.

Bild har i store træk bekræftet forløbet. I aftes kom det frem, at Wulff desuden skal have kontaktet forlagets hovedaktionær Friede Springer, ligeledes for at standse offentliggørelsen.

Wulff kommer fra det borgerlige regeringsparti CDU og blev i sin tid nomineret til præsidentembedet af forbundskansler Angela Merkel. Hun tog ham i forsvar før jul, men var i aftes påfaldende tavs, lige som andre i partiet. Den eneste fra regeringspartierne, som udtalte sig offentligt, var forbundsdagsmedlem Erwin Lotter, et forholdsvis ukendt medlem af det lille, liberale FDP. Han sagde, at Wulff burde trække sig tilbage.

Præsidenten har også beklaget sine telefonopringninger, men sagen er næppe slut. Såvel det tyske journalistforbund som udgiverforeningen tager skarpt afstand fra Wulffs aktiviteter. Springer er Tysklands største mediekoncern.

I aftes oplyste avisen Die Welt, der også udgives af Springer, at Wulff forgangne sommer ligeledes forsøgte at forhindre en artikel om ham i at blive trykt. Dengang gjaldt det en reportage i Die Welt om hans indviklede familieforhold. Præsidentens kontor søgte "massivt" at standse artiklen, beretter avisen. Det skete dels over for bladets chefredaktør, dels i "forlagets højeste organer". En af artiklens forfattere blev bedt om at møde op hos præsidenten, der "personligt" truede med "ubehagelige og i offentligheden effektive konsekvenser i tilfælde af en offentliggørelse. Artiklen blev ikke desto mindre bragt," skriver Die Welt, der betragtes som borgerlig og almindeligvis støtter CDU.

Wulff har ikke taget stilling til de nyeste oplysninger. Hans kontor meddelte i går, at man ikke kommenterer præsidentens samtaler med enkeltpersoner, men han betragter pressefriheden som "et værdifuldt gode".