Tyskland ramt af voldsomt mæslingeudbrud

Tyskerne kæmper lige nu med et større udbrud af mæslinger. Alene i januar blev 254 personer smittet.

Foto: JERRY LAMPEN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

TYSKLAND: Mens debatten om forældre, der fravælger at lade deres børn vaccinere, raser her hjemme, hærger et større udbrud af mæslinger få hundrede kilometer syd for grænsen.

I januar alene blev hele 254 personer således diagnosticeret med mæslinger primært i Berlin. De tyske myndigheder havde ellers håbet at kunne nå verdenssundhedsorganisationen WHOs målsætning om at udrydde mæslinger i 2015. Det skriver The Washington Post.

Selv om Tyskland de seneste år har oplevet flere slemme mæslingeudbrud, advarer eksperter mod de mange nye tilfælde.

»Udbruddet i Berlin er et nedslående tilbageslag. Generelt bliver for få vaccineret i Tyskland,« siger Anette Siedler, direktør for det tyske Robert Koch-institut, der er ansvarlig for kontrol og forebyggelse af sygdom.

Men selv om vaccinedækningen i Tyskland ifølge Anette Siedler er for lav, viser tal fra WHO faktisk, at tyskerne med en dækning på 97 procent blandt etårige er blandt verdens førende lande til at vaccinere.

Ifølge tyske eksperter skyldes de jævnlige udbrud blandt andet, at mange børn bliver vaccineret for sent, eller at de mangler flere doser af vaccinen.

I Danmark er det kun otte ud af ti børn, der får den såkaldte MFR-vaccine mod mæslinger, fåresyge og røde hunde. Det viser tal fra Statens Serum Institut ifølge Politiken. Og ligesom i Tyskland bliver konsekvensen, at Danmark ikke opfylder WHOs målsætning om, at mæslinger i år skal være udryddet som børnesygdom fra det europæiske kontinent.

»Vi kommer desværre ikke til at leve op til WHOs mål. Det medfører, at vi fortsat vil se smittespredning i Danmark,« siger Palle Valentiner-Branth, afdelingslæge på Statens Serum Institut, til Politiken.

Før mæslinger kan udryddes, skal 95 procent af en børneårgang vaccineres. I Danmark ligger vaccinedækningen på omkring 86 procent.

Og det er ikke kun i Europa, man kæmper mod den smittefarlige virussygdom. Også i USA har myndighederne på det seneste kæmpet med et større mæslingeudbrud.