Tyskland og Frankrig vil lave fælles kodeks for efterretningstjenester

Ikke nok med at EU-landene i nat fordømte den angivelige amerikanske spionage mod blandt andre den tyske kansler Angela Merkel. Berlingske erfarer, at Tyskland og Frankrig vil lave et fælles kodeks for efterretningstjenester.

Francois Hollande og Angela Merkel vil nu lave et fælles tysk-fransk adfærdskodeks for efterretningstjenester. Fold sammen
Læs mere
Foto: GUIDO BERGMANN / GERMAN FEDERAL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Bruxelles: Alle spionerer, men der er grænser for, hvor lavt man kan synke.

Det er holdningen hos Francois Hollande og Angela Merkel, Frankrigs præsident og Tysklands forbundskansler. De vil nu lave et fælles tysk-fransk adfærdskodeks for efterretningstjenester. Samarbejdet skal være åbent for andre europæiske lande, men det er ikke et EU-initiativ, erfarer Berlingske hos flere centrale EU-kilder.

Det fælles adfærdskodeks bliver centralt i det videre arbejde om højere standarder, et arbejde der nu begynder at tage form i kølvandet på et EU-topmøde, som alle ventede ville blive roligt og uden de store nyheder, men som i stedet endte med en fælles front imod de spionagemetoder, som eksempelvis Angela Merkel angiveligt har været udsat for.

Berlingske erfarer, at de fleste EU-landes stats- og regeringschefer lige som Danmarks statsminister Helle Thorning-Schmidt i nat var tilbageholdne med at tage skridtet ind i et samarbejde om et kodeks.

De vil gerne se mere om, hvad det egentlig går ud på, før de tilslutter sig.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ønskede i aftes ikke at gå i detaljer med diskussionen omkring bordet mellem stats- og regeringscheferne. Men hun informerede om et fransk-tysk initiativ, som hun så frem til at blive klogere på, inden hun lagde en dansk position:

»Herudover har vi også noteret os, at der er nogle fransk-tyske overvejelser om bilaterale kontakter med USA, som skal munde ud i en fælles forståelse inden årets udgang. Det er et initiativ, som de to lande vil tage sammen, og som andre europæiske lande skal have mulighed for at tilslutte sig. Som I kan høre er det ikke et færdigt forslag, vi er blevet præsenteret for i aften men nogle overvejelser om de næste skridt,« sagde statsministeren.

Et samarbejde om efterretningstjenester med EU som omdrejningspunkt kan der ikke blive tale om. Dette er langt uden for EU-institutionernes beføjelser. Til gengæld står det EU-landene frit for at samarbejde, som mange af dem gør i forvejen.

»Det står klart, at noget må forandre sig i fremtiden, og det skal være markant,« sagde Angela Merkel på et pressemøde i nat.

»Vi vil lægge al vores energi i en fælles forståelse inden udgangen af i år for et samarbejde mellem efterretningstjenesterne i Tyskland og USA og imellem Frankrig og USA,« lød det fra kansleren.

Ved en sideløbende pressekonference blev et muligt bilateralt samarbejde mellem europæiske lande også berørt:

Formanden for Det Europæiske Råd, Herman Van Rompuy, sagde, at EU-lederne havde taget de fransk-tyske ønsker om bilaterale samtaler med USA ad notam.

Han understregede, at indsamling af efterretninger er et afgørende våben imod terrorisme, men at det kan blive kompromitteret af "mangel på tillid".