Tyskland kræver forklaring fra Tyrkiet om journalist

Tyrkiets fængsling af tysk-tyrkisk journalist får Tyskland til at indkalde den tyrkiske ambassadør til møde.

Demonstranter kræver Deniz Yucel løsladt ved en demonstration uden for den tyrkiske ambassade i Berlin tirsdag. Reuters/Fabrizio Bensch Fold sammen
Læs mere

Berlin. Tysklands udenrigsminister, Sigmar Gabriel, har indkaldt Tyrkiets ambassadør i Tyskland til en kammeratlig samtale, efter at en journalist fra den store tyske avis Die Welt er blevet fængslet i Tyrkiet.

Gabriel siger tirsdag, at fængslingen af Yucel belaster forholdet mellem de to lande.

Forholdet "befinder sig foran en af de største belastningsprøver på nuværende tidspunkt", siger han ifølge det tyske nyhedsbureau dpa.

Tyrkiske myndigheder anholdt journalisten, Deniz Yucel, mandag.

Han er tiltalt for at opildne til vold og for at stå bag propaganda og støtte til det forbudte kurdiske arbejderparti PKK, som Tyrkiet betragter som en terrororganisation.

Journalisten har skrevet om en række lækkede e-mails, der stammede fra den tyrkiske energiminister, Berat Albayraks, private konto. Ud over at være energiminister er Albayrak også præsident Recep Tayyip Erdogans svigersøn.

Mandag beordrede en domstol i Istanbul Yucel varetægtsfængslet, mens han venter på, at retssagen imod ham bliver indledt.

Deniz Yucel er den første tyske journalist, der er blevet tilbageholdt i forbindelse med masseanholdelserne efter det mislykkede kupforsøg i landet sidste sommer.

Tyrkiets allierede, inklusive Tyskland, har kritiseret masseanholdelserne. De frygter, at præsident Erdogan udnytter udrensningerne til at bremse oppositionen.

Forbundskansler Angela Merkel har kritiseret anholdelsen af Deniz Yucel.

- Den tyske regering forventer, at det tyrkiske retssystem i Yucels sag tager hensyn til den store værdi, en fri presse har i ethvert demokratisk samfund, sagde hun mandag.

/ritzau/dpa