Tyskland indstiller sig på en ny bølge af flygtninge

Flere end 20.000 flygtninge og migranter er på mindre end 48 timer ankommet til München. Tyskland bærer ansvaret for den aktuelle flygtningestrøm til Europa, mener Ungarns kontroversielle regeringschef.

Disse syv familiemedlemmer rejste ligesom utallige andre fra Hama i Syrien for over en måned siden med kurs mod Tyskland, hvor deres ægtefælle og far allerede befinder sig. I går var de heldige at komme med toget fra Salzburg i Østrig, og få timer senere var de fremme i München. Foto: Asger Ladefoged Fold sammen
Læs mere

MÜNCHEN: Flygtningestrømmen til Tyskland fortsætter. Mandag formiddag rullede yderligere tre særtog med flygtninge og migranter ind på banegården med omkring 2.100 migranter, der for nylig har krydset grænsen fra Ungarn til Østrig. Alt i alt ventede lokale myndigheder ankomsten af yderligere 10.000 flygtninge og migranter i løbet af mandag.

Fredag gav Tyskland og Østrig helt undtagelsesvist flygtninge med kurs mod nord tilladelse til at krydse grænsen fra Ungarn til Østrig. På mindre end 48 timer ankom omtrent 20.000 flygtninge og migranter til hovedbanen i München. Og flere er på vej. Søndag aften krydsede grupper af flygtninge grænsen fra Serbien til Ungarn.

I München arbejder lokale hjælpere og myndigheder derfor tæt sammen med henblik på at stille sengepladser og medicinsk tilsyn til rådighed for de mange mennesker, hvoraf en stor del ønsker at rejse videre nordpå mod tyske byer som Hamburg og Berlin, mens andre har kurs mod lande som Belgien, Holland og Sverige.

I München, hvor lokale myndigheder opdeler nyankomne flygtninge i familier og alenerejsende, sættes de fleste migranter og flygtninge på busser til forskellige tyske byer, hvor registreringsprocessen påbegyndes.

I går meddelte en talsmand for kansler Angela Merkel, at den tyske regering har afsat yderligere seks milliarder euro til flygtningehjælp i 2016. Samtidig planlægger regeringen en række tiltag, der skal afskrække økonomiske flygtninge fra at søge mod Tyskland. Blandt andet skal de kontante ydelser, der udbetales til nyankomne flygtninge i modtagelsescentre, udskiftes med materielle ydelser, som mad, medicin og logi.

Grænserne bør lukkes

Derudover har den tyske regering besluttet at føje Albanien, Kosovo og Montenegro til listen over sikre oprindelseslande, som uberettigede asylansøgere kan sendes tilbage til. Men trods de tyske tiltag er der voksende spændinger mellem Tyskland og Ungarn.

Søndag aften appellerede Ungarns regeringschef, Viktor Orbán, til Tyskland og Østrig om at lukke grænserne for de migranter og flygtninge, der via Serbien og Ungarn søger mod Tyskland.

Ifølge Orbán bærer Tyskland, der har suspenderet Dublin-forordningen for syriske flygtninge, det primære ansvar for den aktuelle flygtningestrøm. Derfor, siger Viktor Orbán, bør Angela Merkel sende et klart budskab om, at hverken Tyskland eller Østrig er rede til at tage imod flere af de mange flygtninge og migranter, der lige nu kommer til Europa fra Afrika og Mellemøsten.

Østrigsk politi meddeler imidlertid, at grænseovergangen fra Ungarn indtil videre vil forblive åben.