Tyskland holder døren på klem for Huawei – lige akkurat

Der er nu enighed i den tyske regeringstop om spillereglerne for udbud af 5G-nettet. Kinesiske tech-giganter som Huawei bliver ikke udelukket, men reglerne udformes dog så stramt, at døren reelt bliver smækket i. USAs EU-ambassadør advarer på ny europæiske lande om at vælge kinesiske udbydere.

Under et besøg i Japan gik kansler Angela Merkel ind i det tyske 5G-udbud. I onsdags lykkedes det den tyske regering at blive enige om spillereglerne for udbuddet – og disse spilleregler kan få store konsekvenser for blandt andet Huawei. Fold sammen
Læs mere
Foto: Franck Rovichon/EPA/Ritzau Scanpix

Da kansler Angela Merkel kørt før jul gik af som CDU-formand på partikongressen, var den kinesiske tech-gigant Huawei som en af sponsorerne inviteret indenfor i messehallen i Hamborg.

Efter et møde i den tyske regeringstop er det nu så som så med gæstfriheden over for Huawei. Virksomheden risikerer ikke at kunne byde på det tyske 5G-net. Det afhænger dog også af virksomheden selv.

Huawei var blandt sponsorerne, da CDU i Hamborg i december holdt partikongres. Det var her, at Angela Merkel blev afløst som CDU-formand af Annegret Kramp-Karrenbauer. Fold sammen
Læs mere
Foto: Andreas Rinke/Reuters/Ritzau Scanpix.

Tidligere på ugen gik kansler Merkel ind i sagen om det kommende 5G-udbud, da hun i forbindelse med et besøg i Japan diskuterede med studerende på Keio-universitetet.

»Vi skal tale med Kina for at sikre, at virksomheder ikke videregiver data, der kan bruges af den kinesiske stat, til myndighederne,« lød det fra kansleren, der efterspurgte »garantier«.

At Tyskland er bekymret over spionage ses af, at myndighederne i form af Bundesamt für Sicherheit in der Informationstechnik (BSI) allerede har været en række krisescenarier igennem.

Møde i regeringen

Efter en længere debat og ikke mindst pres fra USA er der enighed i den tyske regering om spillereglerne for udbuddet af 5G-nettet. Minsistrene besluttede ikke at udelukke nogle virksomheder på forhånd, men besluttede også, at reglerne bliver så stramme, at kinesiske giganter får svært ved at deltage. Det skriver avisen Handelsblatt.

Det tyske udenrigsministerium og erhvervsministerium argumenterede imod et decideret forbud. Selv om begge ministerier er nervøse for spionage, er de også bekymrede over et muligt forbuds konsekvenser for Tysklands samhandel med Kina.

Samme toner lød før mødet fra den tyske industriorganisation, BDI. Ifølge BDIs formand, Dieter Kempf, kan Kina i forbindelse med et forbud »forsøge at ramme tyske virksomheder inden for andre områder.«

Desuden advarede Dieter Kempf imod, at et forbud kan fordyre udbuddet.

Stramt sikkerhedskatalog

Løsningen blev, at Tyskland – inden udbuddet lanceres i næste måned – udarbejder et nyt og skærpet sikkerhedskatalog for de krav, som telegiganterne skal indfri. Virksomhederne skal blandt andet acceptere, at hele deres telekommunikationsystem så at sige gennemlyses, og at de udsættes for en »trusselsanalyse«. Det er et åbent spørgsmål, om Huawei og ZTE er villige til dette.

BSI skal desuden udvikle nye standarder for internetsikkerhed, ligesom det indgår i beslutningen, at de tyske myndigheder skal kunne tvinge netudbyderne til at tage komponenter fra virksomheder, der vurderes at udgøre en sikkerhedsrisiko, ud af netværket.

I denne uge meddelte teleselskabet Vodafone, at det er i gang med at fjerne Huawei-produkter fra virksomhedens såkaldte kernenet. Deutsche Telekom og Telefonica har ikke taget lignende skridt.

Gordon Sondland, USAs EU-ambassadør

»Jeg kan ikke se nogle overbevisende grunde til at indgå handler med Kina, så længe de har en struktur på plads, der gør det muligt at manipulere eller spionere mod deres kunder.«


Torsdag advarede den amerikanske EU-ambassadør, Gordon Sondland, på ny europæerne mod at åbne dørene og netværkene for de kinesiske tech-giganter:

»Jeg kan ikke se overbevisende grunde til at indgå handler med Kina, så længe de har en struktur, der gør det muligt at manipulere eller spionere mod kunderne.«

Ifølge EU-ambassadøren kan en aftale med Kina få konsekvenser for europæiske lande, eksempelvis ved at USA ikke vil dele oplysninger med landene.

Gordon Sondland opfordrer på den baggrund europæerne til at vælge en finsk eller skandinavisk udbyder i forbindelse med 5G-udbuddet.

I Tyskland roser direktøren for tænketanken Stiftung für Wissenschaft und Politik, Volker Perthes, den tyske tilgang, men efterlyser samtidig en fælles europæisk strategi:

»Vi har brug for en europæisk strategi. Andre lande står i et dilemma, der minder om det, vi står i,« siger direktøren, der ligeledes fremhæver, at europæerne vil kunne tale med en væsentlig stærkere stemme, hvis de bliver enige om en og samme tilgang.

I mange lande – herunder Danmark – er der intens debat om 5G-udbud og kinesiske virksomheders rolle.