Tyskland gør op med sociale ydelser til EU-borgere

Nye tyske udlændingestramninger skal forebygge EU-borgeres velfærdsturisme i Tyskland. Dermed vil Berlin også forhindre Brexit.

Nye tyske udlændingestramninger skal forebygge EU-borgeres velfærdsturisme i Tyskland. Dermed vil Berlin også forhindre Brexit. (AFP PHOTO / John MACDOUGALL) Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arbejdsløse EU-borgere skal ikke længere kunne komme til Tyskland og hæve sociale ydelser uden forudgående indsats på arbejdsmarkedet. Den tyske regering er nemlig klar med kraftige beskæringer af sociale ydelser til EU-udlændinge for at forhindre velfærdsturisme fra andre EU-lande.

Det står klart med et nyt forslag fra den socialdemokratiske arbejdsminister Andrea Nahles. Fremover skal borgere fra andre EU-lande have mindst fem år bag sig på det tyske arbejdsmarked, før tyske myndigheder udbetaler sociale ydelser som arbejdsløshedsunderstøttelse eller kontanthjælp. Indtil nu har udenlandske unionsborgere, uanset deres status på arbejdsmarkedet, haft ret til sociale ydelser efter seks måneder i Tyskland.

Forslaget nyder bred opbakning i den tyske regering. Horst Seehofer fra det konservative regeringsparti CSU i Bayern siger til Süddeutsche Zeitung, at det er »glædeligt, at Berlin nu overtager krav, som man har stillet i Bayern i årevis«.

Særligt konservative røster i den socialdemokratisk-kris­tendemokratiske regering har i længere tid krævet stramninger i de tyske sociale ydelser.

»Det er blot forunderligt, at vi først skal skældes ud for ting, som før eller siden bliver vedtaget alligevel«, siger Seehofer.

Kommuner beskyttes

Med forslaget reagerer den tyske regering på en kendelse fra en tysk domstol, der i december slog fast, at udenlandske unionsborgere har ret til socialhjælp efter seks måneder i Tyskland. Tyske kommuner, der ifølge tysk lov udbetaler socialhjælp, har protesteret mod forventede ekstraudgifter på flere mia. euro som følge af dommen. Det er disse forventede ekstraudgifter, som den tyske regering nu forsøger at undgå med de nye regler.

»Vi må beskytte kommunerne mod den ubegrænsede pligt at sørge for fattige EU-udlændinge«, siger Andrea Nahles til avisen Rheinische Post.

Eftersom den tyske grundlov garanterer både udlændinge og statsborgere i landet et beløb til opretholdelsen af et eksistensminimum, har personer, der ikke lever op til de skærpede regler, derfor fremover ret til en midlertidig ydelse i fire uger med henblik på at dække basale behov som logi, kost og personlig hygiejne. Derudover udbetales et beløb svarende til udgifterne til hjemrejse.

Vil forhindre Brexit

Mens de nye regler på den ene side sigter mod at lette det økonomiske pres på de tyske kommuner, er der også Europa-politiske fordele for den tyske regering ved at reducere velfærdsydelser til unionsborgere.

Forslaget, der behændigt nok undlader at gribe ind i det indre markeds principper om fri bevægelighed, flugter nemlig med den tyske regerings ønske om at forhindre en britisk exit fra EU.

Premierminister David Cameron har, blandt andet til polsk utilfredshed, længe ønsket at begrænse britiske ydelser til EU-udlændinge. Med Nahles’ forslag er britiske skeptikere forvisset om, at Berlin ikke vil modsætte sig et tilsvarende initiativ fra London.