Tyskland chokeret efter præsidents afgang

Den tyske forbundspræsident træder tilbage med øjeblikkelig virkning efter kritik af udtalelser om landets tropper i udlandet. Det er første gang i forbundsrepublikkens historie, at et statsoverhoved træder tilbage før tid.

Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Tysklands forbundspræsident Horst Köhler, den øverste repræsentant for EUs største land, træder overraskende tilbage med øjeblikkelig virkning.

Beslutningen, meddelt af Köhler på et hastigt indkaldt pressemøde i Berlin mandag eftermiddag, er en sensation. Det er første gang siden grundlæggelsen af forbundsrepublikken 1949, at et statsoverhoved nedlægger sit hverv før tid.

Læs også: Ukendt mand fra Bremen bliver tysk statsoverhoved

Köhler har taget sit skridt, meddelte han, på grund af reaktioner efter en tale om tyske troppers indsats i udlandet. Forbundspræsidenten sagde i forbindelse med et besøg i Afghanistan for nylig, at et land som Tyskland, der har en stor udenrigshandel, i nødstilfælde også må forsvare sine interesser med militære midler.

Udtalelserne blev af kritikere opfattet som om Tyskland har soldater i Afghanistan bl.a. for at forsvare egne, økonomiske interesser – og ikke af sikkerhedspolitiske årsager og som et led i kampen mod terror.

Köhlers talsmænd sagde senere, at han ikke havde tænkt på Afghanistan, men sikring af handelsveje, f.eks. i forbindelse med indsatsen mod pirater i havet ved Afrikas Horn.

Præsidenten er dog tilsyneladende blevet så stødt over kritikken, at han efter nogle dages betænkningstid nu meddeler, at han træder tilbage. Köhler, der blev indsat 2004 og sidste år blev genvalgt, har været en populær præsident, men også det første tyske statsoverhoved, som ikke har været politiker. Det har ifølge iagttagere gjort, at han kan virke noget tyndhudet og undertiden ikke helt har virket, som om han havde politisk fingerspidsfornemmelse.

Læs også: Kulørt
forsamling vælger tysk præsident