Tysker bliver ny formand for EUs parlament

Den 61-årige Hans-Gert Pöttering blev i går valgt med et solidt flertal til formandsposten i EU-Parlamentet efter aftale mellem de konservative og de socialistiske grupper.

Den nyvalgte, tyske formand for EU-Parlamentet, Hans-Gert Pöttering, taler her med journalister under et pressemøde kort efter hans valg i går. Den konservative Pöttering er en nær allieret af Tysklands kansler, Angela Merkel. Foto: Jean-Marc Loos/Reuters Fold sammen
Læs mere

Takket være en gammel aftale om deling af magten i Europa-Parlamentet mellem dets to største grupper blev den 61-årige konservative tysker Hans-Gert Pöttering i går med stort flertal valgt som parlamentets formand for de næste to et halvt år.

Pöttering afløser den spanske socialist Josep Borrell, der har siddet i formandsstolen siden 2004 som led i aftalen mellem den konservative og kristdemokratiske EPP-gruppe og den socialistiske gruppe om deling af formandsposten.

På forhånd havde der været en smule spænding om, hvorvidt Pöttering kunne sikre sig det nødvendige absolutte flertal i første omgang af den hemmelige afstemning, idet der internt i EPP-gruppen har været kritik af hans ledelsesstil. Men det gik glat, idet Pöttering fik 450 ud af 698 afgivne stemmer. Blandt hans modkandidater scorede italieneren Monica Frassoni fra De Grønne respektable 145 stemmer, mens den franske kommunist Francis Wurtz fik 48 stemmer og JuniBevægelsens EU-parlamentariker Jens-Peter Bonde 46 stemmer.

»Det er positivt, at så mange har sagt nej til studehandlen mellem parlamentets to største grupper,« sagde Bonde efter afstemningen.

Hans-Gert Pöttering er veteran i Europa-Parlamentet, hvor han har haft sin gang siden 1979. Han har siden 1999 været formand for EPP-gruppen.

Pöttering tilhører Angela Merkels kristdemokratiske CDU og er en overbevist tilhænger af øget europæisk integration og af den nu strandede EU-forfatning. Han har også flere gange været på tale som et muligt ministeremne i Berlin.

Men Hans-Gert Pötterings opgave er indtil videre at forsøge at lede møderne i Europa-Parlamentet, hvor der i de seneste par år har været stadig flere udisciplinerede og støjende optrædener, hvor især parlamentarikere fra det britiske UKIP og fra det yderste højre har brugt parlamentets mødesal som deres private teater.