Tyske professorer hængt ud som racister og nazister

Anonyme internetaktivister er gået til angreb på anerkendt tysk historieprofessor og andre akademikere. De beskyldes for at nære racistiske sympatier – til gengæld beskyldes ledelsen på Humboldt-universitetet i Berlin for at være angst for de anonyme bloggere.

De studerende blogger kritisk på Humboldt Universität i Tyskland. Arkivfoto: Torben Christensen Fold sammen
Læs mere
Foto: Torben Christensen
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Herfried Münkler er en af Tysklands bedst kendte intellektuelle. Som professor ved Humboldt-universitetet i Berlin er han hyppig gæst i tyske talkshow. Han er forfatter til adskillige bøger om politisk teori og er medlem af det tyske akademi for sikkerhedspolitik. Men er han også racist?

Det mener en anonym gruppe af aktivister, der på bloggen Münkler-Watch samler citater fra den velrenommerede professors forelæsninger, der angiveligt afslører hans racistiske, sexistiske og militaristiske sympatier.

På bloggen angribes Münkler for at undlade at bruge kønssensitivt sprog, for at forholde sig ukritisk til begreber som »nation« og »folk«. Derudover forsøges den kendte professor miskrediteret som »liberal proeuropæer af stortysk støbning«.

Selv afviser Herfried Münkler, der i Tyskland er kendt for sine konservative synspunkter, anklagerne som latterlige, men også forstyrrende.

»Det er en ubærlig situation at skulle holde forelæsninger under omstændigheder, hvor man permanent er udsat for forsøg på karaktermord med citater, der ikke blot er meningsforstyrrende, men er stik modsat af det sagte,« siger Herfried Münkler til avisen taz.

Støtteerklæring er ikke nok

Officielt har Humboldt-universitetet udsendt en støtteerklæring, hvor Münkler forsvares som en af universitetets »mest fremragende professorer«.

Alligevel betegnes erklæringen, der opfordrer til »videnskabelig dialog« med kritikerne, som vattet af en række kritikere, der beskylder universitetet for at give anonyme fri hånd til injurierende udsagn om ansatte. Münkler er nemlig langtfra den eneste akademiker på Humboldt, der har oplevet at blive genstand for systematiske indberetninger og politisk motiveret modstand.

I 2014 blev østeuropahistorikeren Jörg Baberowskis forelæsninger systematisk saboteret af trotskistiske studerende. På den venstreorienterede platform »Inrur«, hvor anonyme fører arkiv over Humboldt-ansatte med angiveligt højresnoede synspunkter, er han tidligere blevet beskyldt for at relativisere nazismen. Her omtales Baberowski som eksmaoist, tvivlsom ekspert i stalinisme og apologet for den omstridte konservative historiker Ernst Nolte.

Ifølge Baberowski er universitetets fremgangsmåde i det seneste tilfælde med Münkler præget af fejhed og opportunisme.

»De tænker kun på sig selv, ikke på de ansatte,« siger Baberowski til Frankfurter allgemeine Zeitung.

Af frygt for at blive stemplet som hjemsted for akademikere med politisk ukorrekte synspunkter er universitetet præget af konfrontationsangst, når det gælder omgangen med de anonyme anklager, mener flere berørte.

»Angsten er så stor, fordi angriberne når som helst kan udsøge sig et nyt mål. Og fordi man ikke kan forsvare sig imod dem. Efter deres målestok er snart sagt enhver universitetsunderviser i Tyskland racistisk,« skriver journalisten Friederike Haupt i en kommentar for avisen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Kants eurocentrisme

Noget tyder på, at der er tale om en omsiggribende tendens. Sidste år blev en underviser i pædagogik udstillet for at have benyttet sig af tekster af filosoffen Immanuel Kant, der ifølge de anonyme aktivister benytter sig af eurocentrisk, hvidt perspektiv til at udbrede racistiske synspunkter.

I 2013 blev Humboldt-universitetets præsident mistænkeliggjort for at have inviteret den »krigsforherligende«, daværende forsvarsminister, Thomas de Maizière, til at tale i universitetets auditorium.

Tilsyneladende er den tyske universitetsverden blevet del af en international tendens, hvor studerende går aggressivt i rette med undervisere, der ikke lever op til bestemte politiske retningslinjer.

I både Storbritannien og USA har førende universiteter i de seneste år været skueplads for voldsomme debatter om stødende indhold i pensum og forelæsninger. Ifølge kritikerne har studerende med forskellig minoritetsbaggrund krav på »safe spaces«, sikre rum, mens stødende tekster skal markeres med en såkaldt »trigger warning«.