Tyske problemer med kærligheden

En ny, tysk lov skal beskytte unge mod seksuelt misbrug. Men den kan også gøre mere uskyldige tilnærmelser kriminelle, advares det.

Egon Schiele var en østrigsk maler, hvis motiver fortrinsvis var purunge piger og drenge i nøgen tilstand. Hans billeder koster formuer. Han døde 1918. Nogle år forinden var han blevet varetægtsfængslet, mistænkt for misbrug af mindreårige. Han blev frikendt for sigtelsen. Havde han levet i dag er det ikke sikkert han ville være sluppet så nådigt, i hvert fald ikke, hvis han havde levet i Tyskland.

Her søger forbundsregeringen i øjeblikket at gennemføre en lov, som skal beskytte mindreårige mod seksuelle overgreb. Grundlaget for loven er et EU-initiativ, som er blevet udbygget til tysk brug i Berlin.

Kritikere advarer mod amerikanske tilstande. De henviser f.eks. til en 15-årig pige fra Pittsburgh, som sendte nøgenfotos af sig selv over internettet. Pigen blev anholdt, hendes computer beslaglagt og hun selv anklaget for seksuelt misbrug af børn samt besiddelse og udbredelse af børnepornografi.

De tyske kritikere har ikke noget imod hensigten af lovforslaget. Fagfolk har imidlertid over for Forbundsdagens retsudvalg udtrykt bekymring for, at unges seksuelle modning kriminaliseres. En 18-årig mand, der inviterer en 16-årig veninde i biografen med henblik på en hyrdetime, risikerer et retsligt efterspil, hvis han rører hendes bryster eller på anden måde trænger sig på, hedder det.

Lovforslaget forudsætter netop, at gerningsmanden er mindst 18 og offeret under 16 år. Selv en tegning af en pige, der tydeligt er under 18 år, eller en uforblommet beretning om sex mellem unge kan, siger kritikere, medføre hæfte på mindst tre måneder. Det ville ikke alene ramme Schieles efterfølgere, men også ungdomsblade, hvor mange teenagere i Tyskland har fået deres første viden om sex.

Minister afviser
Justitsminister Brigitte Zypries afviser, at lovforslaget kriminaliserer, hvad der traditionelt ikke har været kriminelt. »Udkastet gør det ikke ulovligt for to unge at have en seksuel forbindelse,« siger hun. »Ingen ung skal frygte at blive straffet, fordi han inviterer en anden i biografen og håber på udveksling af kærtegn eller seksuelle berøringer,« tilføjer hun.

Også formanden for den tyske dommerforening Christoph Frank forsikrer, at »frivillige seksuelle kontakter mellem unge i intet tilfælde kriminaliseres«.

Oppositionen i Forbundsdagen er ikke så sikre. De Grønne, Det liberale FDP og venstrefløjspartiet Die Linke har i sjælden samdrægtighed protesteret mod initiativet og i sidste øjeblik – loven skulle til førstebehandling i dag – er sagen udskudt til januar. Ifølge socialdemokraternes retspolitiske ordfører Joachim Stünker er det kun en detalje, man vil kigge nærmere på – nemlig om seksuelle billeder, som unge frivilligt tager af sig selv, kan videregives, uden at modtageren gør sig strafbar. Men selv i regeringspartierne CDU og CSU er der usikkerhed om, hvor vidt man er gået for langt. Næste kapitel følger om nogle uger.