Tyske landsholdsspillere bakker op om kontroversiel tyrkisk »militærsalut« – i hvert fald i et par timer

Op til fodbold-VM i Rusland i 2018 skabte det stor furore, at to tyske fodboldlandsholdsspillere, Mesut Özil og Ilkay Gündogan, lod sig fotografere med Tyrkiets præsident, Erdogan. Nu vækker det opsigt, at Gündogan og en anden tysk holdkammerat har liket et kontroversielt billede på de sociale medier.

Det tyrkiske fodboldlandholds »militærsalut« efter kampen mod Albanien skaber stor debat – også i Tyskland.    Fold sammen
Læs mere
Foto: Husein Aldemir/Reuters/Ritzau Scanpix

Det europæiske fodboldforbund, UEFA, er allerede gået ind i sagen.

Fredag aften fejrede det tyrkiske fodboldlandshold en sen 1-0 scoring i EM-kvalifikationskampen mod Albanien med en »militærsalut«.

Den tyrkiske målscorer Cenk Tosun, der er født i Tyskland og fra 2006 til 2010 spillede for Eintracht Frankfurt, lagde efterfølgende »militærsalutten« på de sociale medier.

Ifølge landsholdsspilleren ønskede holdet at »dedikere deres sejr til vores modige soldater og martyrer«.

Onsdag indledte Tyrkiet en militæroffensiv i Syrien.

Søndag meddelte UEFA, at forbundet vil undersøge sagen. Ifølge UEFAs pressechef, Philip Townsend, forbyder forbundets regler reference til politik og religion.

I Tyskland vækker det særlig opsigt, at to tyske landsholdsspillere i løbet af weekenden likede opslaget på de sociale medier.

Det drejer sig om Ilkay Gündogan og Emre Can, der spiller for henholdsvis Manchester City og Juventus. Begge er tyske statsborgere, men har tyrkiske aner.

Før VM i Rusland lod Gündogan sig fotografere med Tyrkiets præsident, Erdogan – sammen med sin daværende landsholdskollega Mesut Özil. Billedet udløste så stor debat i Tyskland, at Özil endte med at trække sig fra landsholdet og anklagede sit fodboldforbund for racisme.

Da Özil blev gift i juni i år, var Erdogan forlover, hvilket igen fik debatten til at blusse op: Hvad vil det i 2019 sige at være tysk? Og var billedet med præsidenten ikke politisk motiveret?

De to tyske landsholdsspilleres opbakning bag »militærsalutten« kommer på et tidspunkt, hvor kansler Merkel søndag i en telefonsamtale opfordrede Erdogan til at sætte en stopper for den militære aktion.

Den tyske regering har også – sammen med Frankrig – besluttet at stoppe al eksport af våben til Tyrkiet.

Op til VM i Rusland lod de to tyske landsholdsspillere Ilkay Gündogan (yderst til venstre) og Mesut Özil sig fotografere med Tyrkiets præsident, Erdogan. Billedet udløste voldsom debat i Tyskland og endte med, at Özil trak sig fra det tyske landshold på grund af racisme. Fold sammen
Læs mere
Foto: Kayhan Ozer/Ritzau Scanpix.

Vigtig kvalifikationskamp mod Estland

Tyskland spiller søndag aften en vigtig EM-kvalifikationskamp mod Estland. Inden kampen slettede både Gündogan og Can deres opbakning til »militærsalutten« på de sociale medier.

Ifølge Emre Can havde han blot liket opslaget, fordi han kender den tyrkiske målscorer – »uden at forholde sig til intentionen eller indholdet«.

»Jeg er en total pacifist og imod enhver form for krig,« sagde midtbanespilleren til avisen Bild.

Samme toner lød fra Gündogan. Da han så opslaget, havde han liket det, da han glædede sig på sin gamle tyske U21-holdkammerats vegne. Da han blev opmærksom på de politiske undertoner, havde han slettet sit like:

»Tro mig: Efter sidste år er det det sidste, jeg vil, at komme med et politisk statement,« sagde Gündogan til tyske medier.

Det tyske fodboldforbund har meddelt, at det vil tage sagen op med de to spillere efter kampen mod Estland.