Tyske kæmpekaniner til Nordkorea

Nordkoreas ambassade i Berlin har købt 16 kæmpekaniner hos en tysk kaninavler. Kaniner skal hjælpe med at forbedre ernæringssituationen i Kim Jong Ils rige.

Den tyske kaninopdrætter Karl Szmolinsky med et eksemplar af kaninracen Deutsche Riesen grau, der som navnet antyder er en stor sag på helt op til ti kilo. Nordkoreas ambassade i Berlin har købt 16 eksemplarer af racen, fordi det er »de økonomisk fordelagtigste husdyr«, som nordkoreanske medier skriver.<br>Foto: Patrick Pleul/EPA Fold sammen
Læs mere

Nordkorea har ikke mange ambassader tilbage i verden. Repræsentationen i København, der blev lukket for fem år siden, kom især i søgelyset, da dens diplomater i 1976 blev anholdt, mens de var ved at levere 147 kilo hash til lokale narkohandlere - formentlig i et forsøg på at skaffe penge til den forhutlede republik.

Nu forsøger en af de få ambassader, som Kim Jong Ils folk stadig driver i Vesteuropa, sig med en anden metode for at hjælpe nationen. Repræsentationen i Berlin, der har til huse i et DDR-elementbyggeri ved Wilhelmstrasse, har købt 16 kæmpekaniner hos en opdrætter i Brandenburg, den delstat der omgiver hovedstaden.

De tolv af kaninerne er allerede fløjet til Pyongyang, og resten følger snarest. Og opdrætteren, Karl Szmolinsky fra den lille by Eberswalde, er stolt over ordren fra Nordkorea. Det er ikke, fordi han tjener så meget på handelen - prisen er 80 euro (600 kr.) pr. kanin. Tager man i betragtning, hvor meget foder dyrene - af racen Deutsche Riesen grau - slynger i sig for at nå idealvægten på ti kilo, er det ikke en overskudsforretning. Men Szmolinsky tager det som en anerkendelse af sine opdrætskundskaber. Og kaninerne skal hjælpe nordkoreanerne ud af den hungersnød, som har plaget landet i større eller mindre perioder den sidste snes år. En kanin på ti kilo giver syv kilo kød, de avler tilsyneladende hurtigt, og det har tiltalt Nordkoreas diplomati.

Det begyndte med en forespørgsel til Brandenburgs kaninavlerforening, fortæller Szmolinsky til avisen Der Tagesspiegel i Berlin. Kort efter fik han en opringning fra foreningens formand. »Nordkorea skal bruge ti grå kæmper,« blev det meddelt med henvisning til racens navn. Få dage efter rullede en pansret Mercedes-limousine op foran Szmolinskys indgang. En ministerråd, hr. Hong, ville se varerne, der også blev vejet. Han var »fyr og flamme«, beretter Szmolinsky, og den første kaninsamling gik af sted til det lukkede land.

Imens har det nordkoreanske nyhedsbureau KNCA fortalt lokale læsere og lyttere, at kaniner er »de økonomisk fordelagtigste husdyr«. Derfor skal der snarest opstilles kaninstalde over alt i landet for at producere »meget kød med lidt foder«, som KNCA formulerede det ifølge Der Tagesspiegel. Til foråret skal Szmolinsky selv til Nordkorea for at give befolkningen gode fiduser om, hvordan man behandler og opdrætter kaniner bedst. Man må håbe, at nordkoreanerne ikke blot har købt kaninerne, men også sørger for foderet. Ellers er man lige vidt.