Tyske efterforskere på sporet af skattesvindlere med kontroversiel metode

Tyske myndigheders køb af datalæk fører til bølge af frivillige indberetninger fra skattesyndere. Mindst 57 udenlandske banker mistænkes nu for at hjælpe tyske skatteydere med at gemme penge.

I september gav skatteminister Karsten Lauritzen (V) SKAT tilladelse til at betale en anonym kilde et engangsbeløb på seks mio. kroner for oplysninger om danske skatteydere, der har penge i skattely. (Arkivfoto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix 2016) Fold sammen
Læs mere
Foto: Ólafur Steinar Gestsson
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

I september gav skatteminister Karsten Lauritzen (V) SKAT tilladelse til at betale en anonym kilde et engangsbeløb på seks mio. kroner for oplysninger om danske skatteydere, der har penge i skattely. Beslutningen blev mødt med skepsis af flere partier i folketinget, der fremhævede det problematiske i at betale for ulovligt tilvejebragte data.

I Tyskland har myndighedernes køb af lækkede data fra anonyme kilder udløst en bølge af frivillige indberetninger, der har sat myndighederne i stand til at efterforske en række udenlandske banker, som mistænkes for at assistere deres kunder i skatteunddragelse. Skattemyndighederne i delstaten Nordrhein-Westfalen er i øjeblikket i gang med undersøgelser af ikke færre end 57 banker fra lande som Schweiz, Liechtenstein, Luxembourg og Østrig.

Ifølge Süddeutsche Zeitung har mindst ti banker allerede indgået en aftale myndighederne om at betale bøder for i alt 120 mio. euro til den tyske stat. Den schweiziske Basler Kantonalbank topper listen med en bøde på i alt 37,1. mio. euro, mens Luxembourg-banken BCEE og den østrigske Akte Walser Privatbank ligeledes har måttet betale bøder på flere mio. euro.

Milliardbeløb indkrævet

Tyskland har i en årrække betalt anonyme kilder for oplysninger om hemmelige konti. Siden 2010 har delstaten Nordrhein-Westfalen i elleve tilfælde købt data fra anonyme kilder med oplysninger om tyske bankkunder med hemmelige konti i udlandet. I august meddelte myndighederne i Nordrhein-Westfalen, at man siden 2010 har kunnet inddrive omtrent 2,3 mia. euro i form af både bøder og frivillige efterbetalinger.

Ikke alle hemmelige kilder kræver dog betaling for oplysninger om skattesyndere. I august modtag finansministeriet i Nordrhein-Westfalen en harddisk med oplysninger om 160.000 tvivlsomme bankkonti tilhørende tyske, franske og belgiske statsborgere. Delstatens finansminister Norbert Walter-Borjans har i den forbindelse understreget, at man agter at videregive omtrent 100.000 kontooplysninger til myndighederne i andre europæiske lande.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland