Tyske delstater vil forbyde højreekstremister

Den tyske forfatningsdomstol skal tage stilling til, om det højreekstreme parti NPD skal forbydes.

Støtter af det højreekstremistiske parti NPD demonstrerer i Leipzig i november 2013. De tyske delstater vil forbyde NPD. Foto: EPA/SEBASTIAN WILLNOW Fold sammen
Læs mere
Foto: Z5812/_Sebastian Willnow
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Mens den tyske regering og den tyske forbundsdag hidtil har været imod, mener de tyske delstater, at det højreekstremistiske parti NPD kan og skal forbydes. De er enige om at indbringe sagen for den tyske forfatningsdomstol i Karlsruhe med en fælles anmodning.

Heri argumenterer delstaterne for, at Nationaldemokratische Partei Deutschlands »entydigt og vedblivende repræsenterer den nationalsocialistiske ideologi« og kan forbydes med flere forskellige begrundelser, der kan føres tilbage til den tyske forfatning. Det skriver avisen Die Welt, der har set papiret.

»På det foreliggende kunne et forbud mod NPD støtte sig på såvel sikringen af den nationale offentlige sikkerhed, opretholdelse af ordenen såvel som forhindring af straffeovertrædelser,« står der ifølge avisen i anmodningen.

NPD står bag demonstrationer og hetz mod asylansøgere mange steder i Tyskland. Partiet erklærer selv at være »indvandringsfjendsk«, men ikke »udlændingefjendsk«. De erklærer sig imod et multikulturelt samfund og »afviser globaliseringen« som kapitalistisk. Partiet tager officielt afstand fra brugen af vold. De beskriver den tyske forfatning som et amerikansk diktat efter anden verdenskrig, der mangler legitimitet. En række mindre, åbenlyst nynazistiske organisationer er forbudt i Tyskland.

Debatten for og imod et forbud mod NPD, der med 6000 medlemmer er repræsenteret i to delstatsparlamenter, har stået på i årtier. Et tidligere forsøg i 2003 mislykkedes med henvisning til, at politiets og efterretningstjenesternes mange informanter i miljøet havde for stor indflydelse på NPDs retning. Afvisningen styrkede dengang NPD, der ellers lever en hensygnende tilværelse med store finansielle problemer. Mange politikere er ikke mindst derfor betænkelige ved at tage sagen op igen. Delstaternes indenrigsministre såvel som forbundsregeringens fungerende justitsminister Hans-Peter Friedrich (CDU) vil dog ifølge Die Welts oplysninger attestere, at materialet mod NPD er indhentet uden brug af kilder.

Delstaterne vil inden årets udgang indbringe sagen for forfatningsdomstolen, men skal også forudskikke, at sagen vil blive indbragt for den europæiske menneskeretsdomstol. Her vil alene NPD-programmets afvisning af udlændinges og asylsøgeres grundrettigheder være grund nok til et forbud, vurderer delstaterne.