Tysk vrede over nazi-angreb på Merkel

Den ungarske regeringschef drager paralleller mellem den tyske kansler og Adolf Hitler. Angrebet fordømmes fra alle sider i tysk politik.

ARKIVFOTO af den ungarske regeringschef Viktor Orban og den tyske kansler Angela Merkel. Fold sammen
Læs mere
Foto: ODD ANDERSEN

Selv om der kun er fire måneder til det tyske valg, er politikere fra både højre og venstre side i Forbundsdagen fuldstændig enige om at fordømme det nazi-angreb, den ungarske regeringschef forleden rettede mod den borgerlige kansler Angela Merkel.

Det socialdemokratiske SPD og partiet De Grønne opfordrer Det Europæiske Folkeparti (EPP), som den ungarske regeringschefs parti tilhører, til at fordømme angrebet.

Årsagen til balladen er udtalelser, som Viktor Orban leverede i fredags i det ugentlige radioprogram »180 Minutter«. Her sammenlignede han Merkels politik med den kurs, Adolf Hitler stod for under Anden Verdenskrig.

»Tyskerne har én gang før sendt kavaleriet - dengang i form af kampvogne. Vi ville ønske, at de ikke sendte dem igen. Det var ikke en god idé dengang, og det virkede ikke,« sagde Viktor Orban ifølge euobserver.com.

Udtalelsen faldt, efter Angela Merkel havde udtrykt bekymring for den ungarske forfatning, som Viktor Orban med et flertal i ryggen har ændret. Merkel og mange andre i EU mener, at forfatningsændringerne resulterer i et demokratisk underskud.

»Vi vil gøre alt for at bringe Ungarn tilbage på den rette vej, uden ligefrem at sende kavaleriet,« sagde den tyske kansler ifølge euobserver.com.

Angela Merkels politiske venner fordømmer ligeledes det ungarske angreb. Udenrigsminister Guido Westerwelle fra det liberale FDP betegner udtalelsen som en »beklagelig afsporing«. Merkels partifælle Ruprecht Polenz, der er leder af Forbundsdagens udenrigsudvalg, mener, at Viktor Orbans angreb isolerer Ungarn yderligere:

»Det belaster det traditionelt gode forhold mellem Tyskland og Ungarn,« siger han ifølge euobserver.com til magasinet Der Spiegel.