Tysk udlændinge-chef tvinger fingeraftryk fra flygtninge

Terrortruslen og udbredt socialt bedrageri blandt flygtninge og migranter skal afværges med tvungne fingeraftryk. Ny udlændingechef vil øge sikkerheden i Tyskland

Chefen for Tysklands udlændingemyndighed vil tvinge flygtninge og migranter til at afgive fingeraftryk. Fold sammen
Læs mere
Foto: CHRISTOF STACHE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN:  Voksende problemer med socialt bedrageri begået af flygtninge og migranter får nu lederen af de tyske udlændingemyndigheder til at opfordre kommunerne til at tage fingeraftryk fra samtlige nyankomne flygtninge i Tyskland.

»Det er udlændingemyndighedernes ansvar. De bør tage fingeraftryk fra alle personer, der registrerer sig hos dem og sammenligne data med centralregistret,« siger Jutta Cordt, der er nyudpeget chef for udlændingemyndigheden Bundesamt für Migration und Flüchtlinge (Bamf), ifølge tyske medier.

Ifølge Cordt har Bamf siden efteråret sammenlignet fingeraftryk med data hos sikkerhedsmyndighederne, hvilket har afsløret flere tilfælde af dobbeltregistrering hos flygtninge og migranter.

Jutta Cordt har stået i spidsen for de tyske udlændingemyndigheder siden februar og har meddelt, at hun ønsker at fremskynde embedsmandsværkets behandling af godt 430.000 ubehandlede asylansøgninger.

»Vi har som i de forgangne år i øjeblikket en udfordring med at hastebehandle de sager, som vi har taget med os ind i 2017. Men naturligvis skal det foregå omhyggeligt. Og det er i sandhed en udfordring, for der er tale om mange sager, og de er meget komplekse,« siger Cordt til Deutsche Welle.

Manglende kontrol

Cordts opfordring til de tyske kommuner om at registrere fingeraftryk kommer efter længere tids debat om socialt bedrageri blandt flygtninge og migranter. I et interview i januar gjorde udviklingsminister Gerd Müller (CSU) opmærksom på, at dobbeltregistrering blandt flygtninge koster den tyske stat et millionbeløb.

Ved samme lejlighed påpegede udviklingsministeren, at kombinationen af forøget terrortrussel og udbredt socialt bedrageri nødvendiggør identitetstjek med tilbagevirkende kraft af samtlige nyindrejste flygtninge.

»Befolkningen har krav på fuldstændig registrering og på en rutinemæssigt tjek af alle flygtninge, der er kommet til Tyskland inden for de seneste to år«, udtalte Müller i januar.

Debatten om manglende kontrol af flygtninges identitet er blusset op igen efter terrorangrebet på et julemarked i Berlin, hvor tuneseren Anis Amri kort før jul pløjede en lastbil gennem en menneskemængde og dræbte 12 og sårede mere end 50 personer. Under sit ophold i Tyskland benyttede Amri sig af mindst 14 forskellige identiteter.

Troels Heeger er Berlingskes korrespondent i Tyskland