Tysk TV udråber Danmark til stikkerstat

Danmark sammenlignes med diktaturstaten DDR i et indslag i tysk fjernsyn. - Det er næsten Stasi-lignende tilstande, siger dansk professor.

Studieværten Theo Koll introducerer indslaget om Danmark som stikkerland. Se hele indslaget herunder. Fold sammen
Læs mere
Foto: Screendump/ZDF
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Danmark har udviklet sig til en stikkerstat, hvor borgerne opfordres til at angive hinanden anonymt for at afsløre socialt bedrageri.

Det er hovedtesen i et indslag i den tyske TV-kanal ZDFs udenrigspolitiske flagskib Auslandsjournal.

Programmet fortæller i sin seneste udsendelse om dansk politi, der med razziaer standser udenlandsk indregistrerede biler for at kontrollere, om den, der sidder bag rattet, måske bor i Danmark. Det lader sig gøre med et par klik på computeren, fortæller reporteren undrende. I Tyskland er CPR-numre ukendt, fordi der er stor modstand mod en samkøring af registre.

Dernæst redegøres der for kommuner, som på deres hjemmesider "opfordrer til stikkeri". Og "danskerne angiver", siges det. Kommunerne modtager "bjerge af anonyme anmeldelser".

Meldt for besøg af eksmand

ZDF har talt med Joy Maria Frederiksen, der præsenteres som en enlig mor til to, der modtager omfattende sociale ydelser. Hun føler sig forfulgt, efter anonyme har anmeldt hende til kommunen, fordi de mener at have set hendes eksmand på besøg. Det er rigtigt, hedder det - han har spist med, når han har hentet børnene, som man har fælles forældremyndighed over.

Frederiksen har nu fået en regning på omkring 100.000 kroner fra kommunen, og de sociale ydelser er indstillet. Det påhviler den anklagede at bevise sin uskyld, fortælles det endnu mere undrende.

Ole Seidling, en medarbejder fra "kontrolafdelingen i Høje-Taastrup Kommune", medgiver, at "det er helt klart, at vi befinder os i en gråzone", men at forholdsreglerne er nødvendige for at hindre svindel. ZDF understreger, at Danmark i snit bruger væsentlig mere til sociale ydelser for hver modtager end Tyskland.

»De andres liv«

Ikke desto mindre er reporteren - og studieværten Theo Koll - forbløffet. Koll præsenterer indslaget som "myndighedernes dybe indblik i de andres liv - for de fleste danskere hverdag".

"De andres liv" hentyder til en spillefilm af samme navn fra 2006 om DDRs hemmelige politi Stasi.

ZDF har også talt med sociologen, professor Lars Bo Kaspersen fra Handelshøjskolen i København. Han ser det "som udtryk for, at den danske stats fundament, der har eksisteret i 150 år, ikke forsvinder, men i det mindste smuldrer."

"Man kan undre sig over," siger han, "at befolkningen følger med uden modstand, når kommunerne opfordrer til stikkeri. Det er næsten Stasi-lignende tilstande," siger han.

Det knapt syv minutter lange indslag slutter med en oplysning om, at Høje Taastrup netop har fjernet formularen om angiveri fra sin hjemmeside, "officielt på grund af huller i sikkerheden".