Tysk terrorist foran løsladelse efter 24

Et af de førende medlemmer af den tyske terrorgruppe RAF ventes frigivet efter 24 år i fængsel.

BERLIN: Brigitte Mohnhaupt er et af de sidste medlemmer af den tyske terrororganisation Rote Armee Fraktion (RAF), som sidder i fængsel. Hun fik en livsvarig dom for 24 år siden. Nu ser det ud til, at hun snart løslades. Hun er 57 år, og mens hun har været indsat, har Tyskland haft tre forbundskanslere, fire forbundspræsidenter og er blevet genforenet.

Det var statsadvokaturen, der i går anbefalede, at hun løslades, og at resten af straffen bliver betinget. Der er ingen risiko for nye ugerninger, hedder det. To tidligere justitsministre støtter frigivelsen. Statsadvokat Klaus Pflieger har over for medier begrundet sit standpunkt med, at »vi også må række hånden til terrorister på et eller andet tidspunkt«. Man må, siger han, »reducere disse gerningsmænd til det, de er, nemlig forbrydere«. Staten må derfor vise sin overlegenhed og give dem de samme chancer som andre dømte.

Fra den hårde kerne
Løsladelsen skal stadfæstes af en domstol i Stuttgart i februar. Den er ikke uomstridt. For en benådning taler, at RAF har opløst sig selv og at en dom på 24 år er i overkanten af, hvad der er almindeligt i en retsstat, når det ikke drejer sig om vaneforbrydere eller psykopater.

Kritikere påpeger, at Mohnhaupt ikke offentligt har beklaget, hvad hun har gjort, og at hun, hvis hun løslades, kommer fri præcis 30 år efter sine forbrydelser. Det kan derfor tænkes, at hun vil optræde i medierne, hvilket kan være en belastning for de efterladte til hendes ofre.

Brigitte Mohnhaupt tilhørte, menes det, den hårde kerne i RAF. Hun blev dømt bl.a. for mordene på generalstatsadvokat Siegfried Buback, chefen for Dresdner Bank Jürgen Ponto, arbejdsgiverformanden Hanns-Martin Schleyer og seks andre.

Også en anden terrorist, den 54-årige Christian Klar, har anmodet om benådning. Denne sag skal afgøres af forbundspræsident Horst Köhler. Klar skal, i modsætning til Mohnhaupt, have fortrudt sine gerninger. Mohnhaupt kan tidligst løslades 26. marts. Hun har dog flere gange i den senere tid haft udgang under opsyn - for at forberede hende på et liv uden for fængselsmurene i Bayern, hvor hun har tilbragt størstedelen af sin voksne tilværelse.