Tysk sygeplejerske er anklaget for drab på 99 patienter

En ny, omfattende retssag mod den fængslede sygeplejerske Niels Högel skydes tirsdag i gang i Tyskland.

Niels Högel gemmer sit ansigt bag en mappe forud for et retsmøde tilbage i 2015. Den tyske sygeplejerske er anklaget for at have dræbt 99 personer. Carmen Jaspersen/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Når sygeplejersken Niels Högel sad på sine vagter på hospitaler i Delmenhorst og Oldenburg i Tyskland og ikke rigtig havde noget at give sig til, kunne han finde på at sprøjte medicin ind i patienter.

Også selv om det var farligt og nogle gange dødbringende.

Når der blev slået alarm, hastede personalet til patienten, og Högel forsøgte at redde livet for patienten, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Når det lykkedes, var han dygtig og en frelser. Ofte lykkedes det ikke, og det kostede liv. Mange liv.

Niels Högel er idømt 15 års fængsel for at have dræbt 30 mennesker. Han skal have pumpet livsfarlig medicin i 60 andre, der overlevede. Det skete på de to hospitaler i perioden fra år 2000 til 2005.

Nu viser det sig imidlertid, at dødstallet formentlig er langt højere. Derfor begynder en ny retssag mod den 41-årige seriemorder tirsdag ved retten i Oldenburg.

Niels Högel har ifølge dpa fortalt under samtaler med en psykiater, at han har dræbt langt flere mennesker end de 30, han er dømt for.

Anklageskriftet siger, at han har dræbt 99 personer, men i weekenden rapporterede tv-stationen NDR, at Högel over for sin psykiater er kommet i tanke om endnu et drab. Så han har faktisk dræbt 100 mennesker.

Högel begyndte at arbejde på hospitalet i Oldenburg i 1999. Året efter begyndte han på sine forbrydelser.

På hospitalet blev det noteret, at der skete flere dødsfald, og der var flere krisesituationer, når Högel var på vagt. Der var ikke umiddelbart mistanke om, at det var hans skyld, men han fik et ry for at være en person med en slags forbandelse eller uheld hvilende over sig.

Trods de stigende antal dødsfald blev der ikke åbnet nogen interne undersøgelser af forholdene.

I 2002 blev han tilskyndet til at søge væk, og ledelsen gav ham en god anbefaling, der var med til at sikre ham et job i nabokommunen Delmenhorst. Her fortsatte han med at slå patienter ihjel.

I 2005 fik nogle af hans kolleger mistanke til ham og tilkaldte politiet.

Mistanken opstod, da en kvindelig kollega så, at han sprøjtede en overdosis medicin ind i en patient.

Der er berammet retsmøder i sagen til marts 2019, skriver dpa.

/ritzau/