Tysk stemme fra fortiden gravet frem

En lydoptagelse med Otto von Bismarck (1815-1898) er gravet frem i USA. Opdagelsen er af "uvurderlig, historisk betydning", hedder det.

Otto von Bismarck i 1890. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Otto von Bismarck, Tysklands rigskansler i 1800-tallet, har fået sin stemme igen.

Den tyske videnskabsmand Stephan Puille har sammen med amerikanske kolleger gravet en lydoptagelse frem, som Bismarck (1815-1898) indtalte ni år før sin død. Det er formentlig den eneste af slagsen.

Optagelsen stammer fra en lydvalse fundet i Thomas Edisons bibliotek 1957. Amerikaneren Edison opfandt bl.a. fonografen, den tidligste form for en maskine, der mekanisk kunne optage og gengive tale. Det historiske materiale befandt sig i en trækasse med andre valser bag hans seng.

Kassen blev opbevaret yderligere et halvt århundrede, før nogen interesserede sig for den. Først nu har man identificeret optagelsen med Bismarck og stemmer fra andre notabiliteter, som en udsending af Edison indspillede under et ophold i Europa.

Optagelsen med Bismarck varer 73 sekunder.

Den gamle kansler, der samlede Tyskland og erobrede Slesvig, Holsten og Lauenburg fra Danmark i 1864, fremsiger vers og råd på engelsk, tysk, latin og fransk. Han indleder med at fremsige første vers af folkesangen "In good old country time", som dengang var populær i USA. Han reciterer også den franske nationalhymne og slutter med "en fars råd til sin søn". Det går ud på at spise, arbejde og drikke i rimelige mængder.

Ifølge Puille er optagelsen den eneste, Bismarck har foretaget og af "uvurderlig, historisk betydning".