Tysk satireprogram sagsøges: Nazi-schnitzel er for stærk kost i Østrig

Østrigsk jurastudent har anlagt sag mod tysk satireprogram, der har fremstillet Østrig som en hagekorsformet schnitzel – i en kommentar til den indvandringskritiske Norbert Hofers valgsejr.

»Østrigere stemmer på den måde, de kender fra deres schnitzel: så fladt som muligt og dejligt brunt,« lød den satiriske påstand fra tyske »Heute Show«. Illustration: Screendump fra »Heute Show« Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: En gyldenbrun schnitzel formet som et hagekors – det er alligevel for respektløst og provokerende. Synet af den østrigske nationalspise som nazisymbol har nu fået en østrigsk mand til at lægge sag an mod de respektløse tyske spøgefugle i satireprogrammet »Heute Show« på TV-kanalen ZDF.

»Jeg mener det alvorligt,« understreger den 24-årige jurastuderende Emanuel Falch over for avisen Tiroler Tageszeitung.

Egentlig var det tænkt som en harmløs joke, da Heute Show i sidste uge postede billedet af den kontroversielt udformede schnitzel på TV-programmets Facebook-side som en kommentar til resultatet af den første runde af det østrigske præsidentvalg.

Dagen forinden havde den østrigske præsidentkandidat Norbert Hofer fra højrepartiet FPÖ til de etablerede partiers forbløffelse vundet en jordskredssejr, der i internationale og østrigske medier er blevet udlagt som led i en generel højredrejning.

»Hvad er der galt med jer, kære naboer?« spurgte »Heute Show« på Facebook over billedet af schnitzlen og gav selv svaret: »Østrigere stemmer, som de kender det fra deres schnitzel: så fladt som muligt og dejligt brunt.« Satirikernes sammenblanding af schnitzel, FPÖ og nazistiske symboler har gjort Emanuel Falch godt gal i skralden. Til internetportalen oe24 siger han, at FPÖ-kandidaten Norbert Hofer er medlem af et demokratisk legitimt parti og aldrig har gjort sig skyldig i højreekstremistiske handlinger eller forbrydelser.

Falch, der selv er forhenværende medlem af det østrigske højreparti, har rettet henvendelse til tyske myndigheder med henblik på at lægge sag an mod »Heute Show« for at krænke udenlandske statsoverhoveder.

Den brune fortid

Østrig har et anstrengt forhold til landets brune fortid i nazitidens Europa: Nazisten over alle, Tysklands diktator Adolf Hitler, var født i Østrig, og der er efter Anden Verdenskrig blevet sat mange spørgsmålstegn ved, hvor udbredt østrigernes modstand egentlig var mod at blive indlemmet i Nazityskland ved den såkaldte »Anschluss« i 1938.

Hos FPÖ selv er der heller ikke glæde eller grin at spore over den hagekorsformede schnitzel, men ifølge partiets pressetalsmand, Martin Glier, har man droppet ideen om et sagsanlæg, eftersom der ikke er tale om en personlig fornærmelse af præsidentkandidat Norbert Hofer, hvilket kraftigt reducerer chancerne for at få medhold ved en tysk domstol.

Opstandelsen over den hagekorsformede schnitzel kommer efter international opstandelse og diplomatiske gnidninger mellem Tyskland og Tyrkiet efter en udsendelse med TV-satirikeren Jan Böhmermann – der i et digt omtalte den tyrkiske præsident, Recep Tayyip Erdogan, som bl.a. »gedeknepper« og storforbruger af børneporno. Det fik Erdogan til at kræve, at der bliver anlagt sag i Tyskland mod satirikeren efter en paragraf i den tyske straffelov, der gør det strafbart at fornærme udenlandske statsoverhoveder.

I mellemtiden muntrer satirefans sig i kommentarsporet på »Heute Show«-facebooksiden.

»Det gælder som et eksempel på stærk humorforladthed, når man føler sig fornærmet af en nazi-vits fra tyskerne,« skriver en østrigsk Facebook-bruger under billedet af den kontroversielle nazi-schnitzel.