Tysk regering beskyldes for NSA-løgn

Ifølge nye oplysninger har tysk efterretningstjeneste i hidtil ukendt omfang bistået NSA i spionage mod europæiske virksomheder og politikere.

Enten har den tyske efterretningschef Gerhard Schindler (foto) gjort sig skyldig i pligtforsømmelse, eller også har Kanzleramt trods advarsler misset at indlede en undersøgelse af tjenestens meddelagtighed i amerikansk virksomhedsspionage. Fold sammen
Læs mere

BERLIN: Hvis tyske spioner har hjulpet NSA med at spionere mod franske politikere, kan det blive en særdeles alvorlig affære for Angela Merkel og hendes indenrigsminister, Thomas de Maizière. Og nu antyder nye oplysninger, at den tyske efterretningstjeneste BND i betydeligt omfang har assisteret sine amerikanske kolleger i NSA med at bedrive spionage mod en række europæiske virksomheder, herunder den europæiske forsvarskoncern EADS, samt en række franske virksomheder.

Ifølge Süddeutsche Zeitung har BNDs lyttestation i Bad Aibling tjent som udgangspunkt for spionage mod medarbejdere i det franske udenrigsministerium og det franske præsidentpalads, samt EU-Kommissionen i Bruxelles. Angiveligt har den tyske regering haft kendskab til BNDs mistanke om NSAs praksis siden 2008.

Selv om Angela Merkel har lovet en »fuldstændig opklaring« af affæren, hagler kritikken fortsat ned over regeringen. »BND-affæren sprænger alle proportioner,« siger formanden for de tyske liberale i FDP, Christian Lindner, til nyhedsbureauet dpa. »Merkel må gøre opklaringen af affæren til sin førsteprioritet og give en undskyldning til vores europæiske partnere,« siger han.

»Intet kendskab til spionage«

Det er først og fremmest den tyske regerings manglende reaktion på mistanken om BNDs bidrag til amerikansk virksomhedsspionage, der har vakt vrede i oppositionen.

Ifølge en samarbejdsaftale fra 2002 mellem BND og NSA har USAs efterretningstjeneste i en periode på mere end ti år leveret såkaldte ’selektorer’ (mobilnumre, e-mail og IP-adresser) til deres tyske kolleger, der efterfølgende har anvendt dem til at spionere mod forskellige mål i hele verden. Derefter har BND leveret oplysningerne til NSA.

I 2008 fik BND-medarbejdere imidlertid mistanke om, at en lang række af NSAs søgebegreber ikke som aftalt rettede sig mod terrorister og bombebyggere, men i stedet mod store europæiske virksomheder og indflydelsesrige politikere. Dengang rettede BND-medarbejdere henvendelse om mistanken om amerikansk erhvervsspionage til Kanzleramt, der på daværende tidspunkt blev ledet af den nuværende indenrigsminister Thomas de Maizière (CDU).

Ifølge den tyske regering fik man i Kanzleramt først kendskab til mistanken om BNDs medvirken til udbredt amerikansk virksomhedsspionage i marts i år, da efterretningschef Gerhard Schindler informerede Kanzleramt om NSAs såkaldte selektorer. Så sent som 14. april i år svarede det tyske indenrigsministerium, at man ikke havde »kendskab til angivelig virksomhedsspionage« foretaget af NSA eller andre amerikanske myndigheder i andre stater.«

Flere oppositionspolitikere beskylder nu regeringen for at have misinformeret den tyske forbundsdag. En række dokumenter fra 2008 og 2010, der er fremkommet i forbindelse med spørgsmål til den tyske NSA-undersøgelseskommission, viser nemlig, at Kanzleramt var informeret om BND-medarbejdernes mistanke om amerikansk virksomhedsspionage, der ikke falder inden for rammerne af den eksisterende samarbejdsaftale. Reaktionen fra Kanzleramt udeblev imidlertid. I stedet rettede de tyske agenter henvendelse til NSA og bad dem om at holde sig inden for rammerne af det aftalte samarbejde.

Tyske erhvervsledere er rystedee over de nye oplysninger. Forholdet mellem stat og tysk erhvervsliv er »alvorligt belastet«, siger Ulrich Grillo, der er præsident for Tysk Industri, til nyhedsmagasinet Spiegel. Grillo kræver, at den tyske regering iværksætter » en grundig og fuldstændig opklaring af anklagerne«.

Personlige konsekvenser

Dermed kaster affæren lange skygger over både den tyske efterretningstjeneste og den tyske regering. Enten har BND-chef Gerhard Schindler undladt at underrette Kanzleramt om tyske spioners mistanker til NSA og har dermed gjort sig skyldig i pligtforsømmelse. Eller også har Kanzleramt trods advarsler fra BND-medarbejdere forsømt at indlede en undersøgelse af den tyske efterretningstjenestes meddelagtighed i amerikansk virksomhedsspionage.

I næste uge skal Thomas de Maizière fremlægge oplysninger om Kanzleramts viden om amerikansk spionage til forbundsdagens kontroludvalg. Ifølge regeringspartiet SPD har Kanzleramt forsømt sin opgave som øverste opsynsmyndighed for den tyske efterretningstjeneste. »Jeg vil ikke udelukke, at det kan få konsekvenser for enkeltpersoner,« siger SPD-generalsekretær Yasmin Fahini.