Tysk professor i shitstorm for angreb på kønsforskning

Moderne kønsforskning er uvidenskabelig, hævder en tysk professor i evolutionsbiologi, der vil forsvare naturvidenskabelige idealer mod sekterisk feminisme.

Den tyske professor i evolutionsbiologi, Ulrik Kutschera, er blevet centrum i en hidsig kønsdebat i Tyskland, efter at han kaldte den moderne kønsforskning for »en feministisk sekt, der forsøger at påvirke os med sit nonsens – og alle bøjer sig uden modstand.« På billedet er det ikke Kutschera, men evolutionsteoriens fader, Charles Darwin. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Kan moderne kønsforskning i virkeligheden beskrives som uvidenskabelige løjer, der praktiseres af en feministisk sekt med semireligiøse forestillinger?

Ja, mener den tyske professor i evolutionsbiologi, Ulrik Kutschera, der efter et kontroversielt udfald mod kønsforskning som akademisk disciplin, er blevet centrum for en ophedet tysk debat om ytringsfrihed, kønsforskning og feminisme på de tyske universitetet.

Ikke mindst er Kutschera, en velrenommeret evolutionsbiolog med undervisningserfaring fra det amerikanske eliteuniversitet Stanford, blevet en upopulær herre på sin arbejdsplads, universitetet i den tyske by Kassel, hvor både studerende og kolleger har haft travlt med at tage afstand fra Kutscheras udtalelser.

Balladen omkring Kutschera tog fart, da den tyske biologiprofessor i et nyligt interview med tv-stationen RBB omtaler moderne kønsforskning som decideret uvidenskabelig. »Det er en feministisk sekt, der forsøger at påvirke os med sit nonsens – og alle bøjer sig uden modstand.« Ifølge Kutschera er det stærkt nødvendigt at forsvare evolutionsbiologiens evidensbaserede forskning mod de vidtløftige og ofte uunderbyggede forestillinger, der ifølge professoren udgør grundlaget for den moderne kønsforskning.

»Naturvidenskabelige forskere udforsker virkelige ting, der eksisterer i den virkelige verden«, siger Kutschera. »Vores teorier baserer sig på fakta, mens socialvidenskaben generelt teoretiserer derudaf, mens fakta ikke tæller særlig meget.«

Samtidig har Kutschera vakt vrede med sine udtalelser, der retter sig mod kønskvoter på universitetet som et problem for sine kvindelige kollegers ægteskabsvaner.

»Kvinder søger altid mænd, der er lige eller højere kvalificeret end dem selv. Problemet er bare, at hvis de højere lærestole er besat af kvotekvinder, så mangler de samtidig mænd med højere kvalifikationer. Det vil sige, at de højt kvalificerede wannabe-Alfa-kvinder alle dør barnløse.«

Nedsættende tale

Kutscheras udtalelser har ikke uventet udløst stor harme blandt både studerende og ansatte på universitetet i Kassel. Ifølge Sylke Ernst, der er ansvarlig for kvinde- og ligestillingsspørgsmål på universitetet, har et stort antal studerende henvendt sig for at klage over Kutscheras udtalelser som »nedsættende«.

Ifølge Sylke Ernst afspejler Ulrik Kutscheras kritik i virkeligheden en skjult politisk dagsorden, der retter sig mod feministiske modstandere.

»Modstandere af ligestillingspolitik og kønsforskning fremsætter ikke deres anklager om uvidenskabelighed og manglende differentiering på baggrund af en interesse i videnskabelig objektivitet, men på baggrund af en politisk interesse i at opretholde konservative kønsmønstre.«

Efter talrige henvendelser fra studerende har universitetet i Kassel besluttet at indkalde Kutschera til en samtale for at minde ham om universitets forpligtelse til »at pleje en organisationskultur, der er præget af gensidig anerkendelse af alle læreanstaltens medlemmer.«

Noget tyder dog på, at Kutschera ikke agter at begrave stridsøksen. I 2016 planlægger han at udgive bogen »Gender-paradokset« med sine forskningsresultater. »Dermed vil jeg slå det sidste søm i gender-ideologiens ligkiste«, siger Kutschera ifølge Spiegel.