Tysk præsident beder polakker om tilgivelse på mindedag

Ledere samles til ceremonier i Polen for at mindes den dag, hvor Anden Verdenskrig nåede til Europa.

Den tyske præsident, Frank-Walter Steinmeier, deltager i en mindesceremoni i den polske by Wielun. Alik Keplicz/Ritzau Scanpix Fold sammen
Læs mere

Søndag er det 80 år siden, at Anden Verdenskrigs første bomber over Europa faldt ned over den polske by Wielun.

I anledning af den triste dag besøger den tyske præsident, Frank-Walter Steinmeier byen, hvor han mødes med sit polske modstykke, Andrzej Duda.

»Jeg bøjer mig for ofrene fra angrebet på Wielun. Jeg bøjer mig for de polske ofre for tysk tyranni. Og jeg beder om jeres tilgivelse,« siger Steinmeier.

Næsten seks millioner polakker døde i krigen, der tog livet af mere end 50 millioner mennesker i alt. Heriblandt seks millioner jøder, der døde i Holocaust, hvoraf halvdelen var fra Polen.

»Det var tyskere, der begik disse forbrydelser mod menneskeheden i Polen,« slår den tyske præsident fast.

»Som Tysklands føderale præsident vil jeg forsikre, at vi ikke vil glemme,« siger han og tilføjer:

»Vi vil huske, og det kommer vi til.«

Flere stats- og regeringsledere vil deltage i ceremonier i løbet af dagen.

Det var meningen, at USAs præsident, Donald Trump, skulle have deltaget, men han meldte afbud på grund en orkantrussel mod USA.

Hans vicepræsident, Mike Pence, deltog i stedet i ceremonien, hvor han var blandt talerne ved en ceremoni i Warszawa søndag eftermiddag. Det samme var den polske præsident, Andrzej Duda.

Her gik Frank-Walter Steinmeier igen på talerstolen og bad om tilgivelse for "Tysklands historiske skyld".

Og det var den tyske præsidents tale, der gjorde størst indtryk på den danske repræsentant ved ceremonien - udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

»Den tyske præsident, der sagde, at han stod barfodet foran det polske folk og i ydmyghed undskyldte for den smerte, som nazityskland påførte Polen, som var det store offer i Anden Verdenskrig. Der rejste nakkehårene sig altså, og jeg kunne mærke, at det var vigtigt at få sagt,« siger han.

Han understreger, at det stadig er vigtigt at markere og mindes Anden Verdenskrig - også 80 år efter.

»Det var helt afgørende for mig at være med. Det var meget rørende, og det er vigtigt, at vi forstår, at vi skal samarbejde, og at vi aldrig må tage vores fred og frihed for givet. Det minder denne dag mig om,« siger Jeppe Kofod.

/ritzau/